Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες από DBRS για τη μείωση του κόστους κινδύνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες από DBRS για τη μείωση του κόστους κινδύνου
Θετικό σήμα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών στέλνει η DBRS, υπό το πρίσμα της σημαντικής μείωσης του κόστους κινδύνου.

Θετικό σήμα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών στέλνει η DBRS, υπό το πρίσμα της σημαντικής μείωσης του κόστους κινδύνου.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των επιπέδων του κόστους κινδύνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μέσο κόστος κινδύνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας σημαντική πτώση από τις 131 μονάδες βάσης το 2023 και 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν υπάρξει σύγκριση με τις 182 μονάδες βάσης το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στο πρώτο τρίμηνου σημειώθηκε στην Πειραιώς (-101 μ.β.), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (-49 μ.β.), τη Eurobank (-37 μ.β.) και την Εθνική (-30 μ.β.) αντανακλώντας τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου και τις χαμηλότερες προβλέψεις.

Ευρύτερα για τον ευρωπαϊκό κλάδο η DBRS σημειώνει πως στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το κόστος κινδύνου παρέμεινε σχετικά σταθερό.

«Θεωρούμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι θετικές για τους τράπεζες μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού άμεσα και αναμένεται ακόμη κάποια επιδείνωση μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Maria Rivas, Senior Vice President & Sector Lead, European Financial Institution Ratings της Morningstar DBRS.

«Παραμένουν οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, ορισμένων εναπομενόντων πληθωριστικών πιέσεων και αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, καθώς και προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στα εμπορικά ακίνητα. Αυτό θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε υψηλότερο CoR για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν παρουσιάσει σταθερές αυξήσεις από το 2022», αναφέρει η DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider