Χαμήλωσαν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Μάρτιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαμήλωσαν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Μάρτιο
Πού κινήθηκαν πληρότητες και τιμές. Η πρωτιά της Θεσσαλονίκης.

Μικρή πτώση στην απόδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται τον Μάρτιο στη χώρα μας, με τα καταλύματα πολυτελείας να διατηρούν όμως την ανθεκτικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η εικόνα δεν είναι ανησυχητική αφού η ζήτηση δείχνει να έχει μετατοπιστεί λόγω του Πάσχα που έπεσε αργότερα κι όχι να έχει εξασθενίσει.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το τελευταίο report της εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων Airdna, σύμφωνα με την οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη παρουσίασαν μια μικρή υστέρηση τον τρίτο μήνα του έτους.

Μείωση πληρότητας λόγω Πάσχα

Συγκεκριμένα η πληρότητα μειώθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται όμως στην αύξηση κατά περίπου 20% των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων. Παράλληλα αύξηση 5% σημείωσε και ο συνολικός αριθμός των καταχωρήσεων καταλυμάτων που νοικιάζονται βραχυπρόθεσμα στις σχετικές πλατφόρμες, ενισχύοντας την προαναφερθείσα ανισορροπία.

Σημαντικό ρόλο στην μείωση των διεθνών αφίξεων έπαιξε και το Πάσχα, το οποίο ημερολογιακά έπεσε αργότερα φέτος, αναγκάζοντας πολλούς με μεταθέσουν τις διακοπές τους για αργότερα όπως σημειώνει η Airdna.

Ανθεκτικότερο το luxury

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα υπέδειξαν οι πολυτελείς προτάσεις βραχυχρόνιας διαμονής, με την πληρότητα να μειώνεται σε αυτές 6,6% έναντι του 8% συνολικά. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και στην περίπτωση των πολύ οικονομικών επιλογών, με τις ενδιάμεσες κατηγορίες να πλήττονται περισσότερο.

Πρωτιά για την Θεσσαλονίκη

Πρωταθλήτρια την συγκεκριμένη περίοδο αποδείχτηκε ωστόσο η Θεσσαλονίκη, όπου οι καταχωρήσεις υψηλής κατηγορίας και οι πολυτελείς καταχωρήσεις κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας αύξηση πληρότητας κατά 4% και 6% αντίστοιχα.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρώπης ότι οι διαθέσιμες καταχωρήσεις ανήλθαν σε 3,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε ετήσια βάση (YoY), οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 26,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας μικρή αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση. Πτωτικά κινήθηκε και η μέση ημερήσια τιμή (ADR) η οποία διαμορφώθηκε στα €145, παρουσιάζοντας μείωση 1,8% σε σχέση με το 2024, αλλά και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) το οποίο μειώθηκε κατά 8,9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα €71.

Ωστόσο το μέσο ποσοστό πληρότητας έφτασε το 49%, κινούμενο 7,3% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2024. Η εικόνα για τη συνέχεια παραμένει θετική με την Airdna να εκτιμά ότι δυναμική των κρατήσεων δείχνει σταθερή άνοδο τον Απρίλιο κι έπειτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρέναρε» ο τουρισμός τον Φεβρουάριο

Τουρισμός: Ανθεκτικός ο προορισμός Ελλάδα στην αμερικανική αγορά

Βασιλάκης (Aegean): Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι ο μόνος πυλώνας της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider