ΕΕ: Σύσταση για σχέδιο για τις κρίσιμες υποδομές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Σύσταση για σχέδιο για τις κρίσιμες υποδομές
Η Επιτροπή θα οργανώσει την άσκηση σε επίπεδο ΕΕ το αργότερο 18 μήνες μετά την έγκριση της σύστασης.

Tο Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε σήμερα σύσταση σχετικά με σχέδιο για τον συντονισμό της αντιμετώπισης σε επίπεδο ΕΕ διακοπών σε κρίσιμες υποδομές με σημαντική διασυνοριακή σημασία. Η σύσταση θεσπίζει σχέδιο της ΕΕ για κρίσιμες υποδομές με στόχο την προώθηση της κοινής επίγνωσης μίας κατάστασης για την προέλευση και τις συνέπειες ενός περιστατικού, την ενίσχυση του συντονισμού της δημόσιας επικοινωνίας και την ενίσχυση αποτελεσματικής απάντησης.

Το σχέδιο συνιστά πολλαπλές ενέργειες, όπως ανταλλαγή πληροφοριών, συντονισμό με άλλους μηχανισμούς κρίσεων και έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, ανταλλαγές σχετικά με προσεγγίσεις δημόσιας επικοινωνίας, προετοιμασία αναφορών συμβάντων και τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από άλλα κράτη μέλη ή σχετικά θεσμικά όργανα της ΕΕ στα πληττόμενα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, όταν τα κράτη μέλη, που επηρεάζονται από ένα περιστατικό σε υποδομή ζωτικής σημασίας με σημαντική διασυνοριακή σχέση, ενεργοποιούν αυτό το σχέδιο, τους συνιστάται να κοινοποιούν στην εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές πληροφορίες για το συμβάν.

Σύμφωνα με τη σύσταση, ένα περιστατικό σε υποδομή ζωτικής σημασίας με σημαντική διασυνοριακή συνάφεια λαμβάνει χώρα όταν ένα περιστατικό που αφορά σε κρίσιμες υποδομές υποδομές:

  1. διαταράσσει σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως εκτιμάται από έξι ή περισσότερα επηρεαζόμενα κράτη μέλη
  2. έχει σημαντική ανασταλτική επίδραση στην παροχή βασικών υπηρεσιών από μια κρίσιμη οντότητα ιδιαίτερης ευρωπαϊκής σημασίας
  3. διακόπτει σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών προς ή σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη και απαιτεί, σε συμφωνία με τις πληγείσες χώρες, απάντηση σε επίπεδο ΕΕ

Η σύσταση ενθαρρύνει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εξασκήσουν και να δοκιμάσουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχεδίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο. Η Επιτροπή θα οργανώσει την άσκηση σε επίπεδο ΕΕ το αργότερο 18 μήνες μετά την έγκριση της σύστασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider