Βρετανός αναλυτής στο CNBC: Το «καμπανάκι» για τους Συντηρητικούς έχει ηχήσει από καιρό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανός αναλυτής στο CNBC: Το «καμπανάκι» για τους Συντηρητικούς έχει ηχήσει από καιρό
Μετά από 14 χρόνια ως κυβερνών κόμμα, το Συντηρητικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας πολύ σημαντικής ήττας στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Ιουλίου.

Μετά από 14 χρόνια ως κυβερνών κόμμα, το Συντηρητικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας πολύ σημαντικής ήττας στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Ιουλίου.

Κατά τις τελευταίες μέρες του προεκλογικού αγώνα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρουσιάσει ένα «γενναίο πρόσωπο» παρά την κακή επίδοση του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις που εκτιμούν νίκη «μαμούθ» για το Εργατικό Κόμμα, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη «προκαθορισμένο».

Αν και είναι δεδομένο ότι κατόπιν του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει ένας απολογισμός σχετικά με τα πράγματα που πήγαν στραβά, οι πολιτικοί αναλυτές ομόφωνα θεωρούν ότι δεν υπήρχαν και πολλά που θα μπορούσε να κάνει ο Σούνακ για να διορθώσει την εκτεταμένη ζημιά των προκατόχων του.

Κατά τον John Curtice, έναν από τους πιο καταξιωμένους αναλυτές δημοσκοπήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η «πτώση» του κόμματος αποδίδεται σε δύο ανεπανόρθωτα επιζήμια γεγονότα των τελευταίων ετών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNBC, «αυτές δεν είναι εκλογές με βάση την ιδεολογική θέση των κομμάτων αλλά με βάση την ικανότητα».

Η απαρχή κατά τον Curtice, ήταν το λεγόμενο «Partygate», η αποκάλυψη ότι κυβερνητικά στελέχη παραβίασαν τους κανόνες των κοινωνικών συναθροίσεων κατά την πανδημία του Covid - 19 αλλά και η βραχύβια κυβέρνηση Λιζ Τρας του 2022, οι οικονομικές πολιτικές της οποίας προκάλεσαν πανικό στην αγορά.

«Αυτά είναι τα δύο καθοριστικά γεγονότα και όλα τα άλλα είναι παραλλαγές και εξωραϊσμοί», σημειώνει ο Curtice, που διατελεί καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας.

Τέλος, αναφέρει ότι «καμία κυβέρνηση που έχει διοικήσει εν μέσω κρίσης της αγοράς δεν έχει επιβιώσει στην κάλπη. Πρόκειται για «καμπανάκι θανάτου». Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία κυβέρνηση που έχει διώξει, όχι έναν, αλλά δύο πρωθυπουργούς. Ειδικά για τον Μπόρις Τζόνσον, αυτό συνέβη λόγω της κακής σχέσης του με την αλήθεια, κάτι που το Συντηρητικό κόμμα δεν αναγνώρισε ποτέ».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του Μπάιντεν - Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά του ντιμπέιτ

Επίσημη επίσκεψη του επιτελάρχη των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη - Αφρική

gazzetta
gazzetta reader insider insider