Η πρώτη ομιλία Στάρμερ: H Βρετανία να ανακαλύψει πάλι την ταυτότητά της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρώτη ομιλία Στάρμερ: H Βρετανία να ανακαλύψει πάλι την ταυτότητά της
Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, που θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το νέο του γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, υποσχόμενος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και να υπηρετήσει όλους τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη ομιλία του ο Στάρμερ, που έγινε δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του αφού εκλήθη επίσημα από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει κυβέρνηση, μίλησε για μια μετριοπαθή πολιτική με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που έχει διαρραγεί.

«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε.

«Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ».

«Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

Παραιτείται ο Ρίσι Σούνακ μετά τη συντριπτική ήττα

Παραιτείται από ηγέτης των Συντηρητικών ο Ρίσι Σούνακ μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε τις εκλογές με τεράστια κοινοβουλευτική δύναμη, ανατρέποντας τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ. «Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκτός Βουλής η Λιζ Τρας και 12 υπουργοί των Συντηρητικών

Εκτός της νέας Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας αλλά και ακόμα 12 υπουργοί της τελευταίας κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ, μετά την πανωλεθρία των Τόρις στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, η οποία παρέμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ για διάστημα μόλις 49 ημερών, κατετάγη δεύτερη στην περιοχή του Νοτιοδυτικό Νόρφολκ, χάνοντας από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Συνολικά, 12 υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ θα χάσουν την έδρα τους στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, καθώς οι Συντηρητικοί αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους από 120 βουλευτές από τους 365 που είχαν καταφέρει στις τελευταίες εκλογές.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά απόπειρες

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Το Σιν Φέιν έγινε το μεγαλύτερο κόμμα από τη Β. Ιρλανδία στο κοινοβούλιο

Οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν έγιναν σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα από τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, κεφαλαιοποιώντας τις απώλειες του κυριότερου αντιπάλου τους, του ενωτικού κόμματος, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία του για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.

Με 17 από τις 18 έδρες να έχουν ανακοινωθεί, ο πρώην πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) διατήρησε τις επτά έδρες που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ήρθε δεύτερο με τέσσερις έδρες και δεν μπορεί να πλησιάσει το Σιν Φέιν.

Το DUP συγκέντρωσε λιγότερες έδρες σε σχέση με τις οκτώ που είχε αποσπάσει το 2019 και στις απώλειες περιλαμβάνεται και ο Ίαν Πέισλι Τζούνιορ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας και ιδρυτή του κόμματος Ίαν Πέισλι.

Η νίκη του Σιν Φέιν σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη θριαμβευτική νίκη για το κόμμα, το οποίο το 2022 έγινε το πρώτο εθνικιστικό κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες σε περιφερειακή βουλή μετά την ίδρυση της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921 και ένα χρόνο αργότερα κέρδισε στις τοπικές εκλογές.

Επίσης ανέλαβε ως το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ουεστμίνστερ παρά την επί μακρόν πολιτική που ακολούθησε να μην καταλαμβάνει έδρες εκεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Στάρμερ: Είμαστε έτομοι να δουλέψουμε μαζί

Βρετανικές εκλογές: Ο Στάρμερ υποσχέθηκε την «εθνική ανανέωση»

Ο Σαρλ Μισέλ και ο αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι συγχαίρουν τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη του

gazzetta
gazzetta reader insider insider