Κασσελάκης: Ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κασσελάκης: Ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά
Ο πρόεδρος του κόμματος προτείνει την πλήρη «αποδόμηση» του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέων οργάνων. Εσωκομματικά δημοψηφίσματα ζητούν στελέχη της ΚΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:58

Στο θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

"Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου" ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: "Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται'".

Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: "Κατ' αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών".

Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: "Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος', αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου".

Επέμεινε "στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων" και εξήγησε: "Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%".

« Δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας »

Ο Στ. Κασσελάκης αφού απηύθυνε στους ακροατές το ερώτημα αν « είναι άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα ένα κανονικό κόμμα εξουσίας », αποφάνθηκε ότι « δεν είναι » και ότι « το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, φωνάζοντας 'Αλλαξτε τα όλα' » και για τον ίδιο λόγο τον « γκρέμισαν στο 17,8% ».

« Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα αλλάξουμε όλα », είπε και επιτέθηκε για ακόμα μία φορά σε αυτούς που « φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική ».

« Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι », διαμήνυσε ο Στ. Κασσελάκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έξι προκλήσεις, που χρειάζονται « άμεσα πειστικές απαντήσεις ».

Αυτές είναι: η πλήρης μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και η προστασία των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

« Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την δημιουργία τετελεσμένων που θα ζημιώνουν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα », υπογράμμισε όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

« Ώρα για να παρθούν αποφάσεις από τα όργανα του κόμματος »

Κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ο Στ. Κασσελάκης , είπε πως δεν ήταν το « επιθυμητό », αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ « διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης », αναφέρθηκε αρχικά στην οικονομική κατάσταση του κόμματος, τονίζοντας πως « εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας ».

Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέληξε στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

« Έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος », είπε, προαναγγέλλοντας νέα Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα για « να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν ».

Επιπρόσθετα, εκτίμησε πως αν και το « σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία του » και ο ίδιος έκανε « λάθη », που αφορούσαν την « υπερπροβολή » της προσωπικής του ζωής, παρ' όλο που ο σκοπός του ήταν η « απόλυτη διαφάνεια ».

« Ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν », είπε και κάλεσε « τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του να δημοσιοποιήσουν τις δηλώσεις τους όλοι μαζί, αύριο » και « όχι το 2025 μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες ».

Ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και σε « μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες » που είχαν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ανάγκη για « εξορθολογισμό και ανανέωση ».

Αντέκρουσε την κριτική ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος και υπογράμμισε πως στην « δική του βάρδια » στην ηγεσία του κόμματος, « η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος ».

« Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου », είπε εμφατικά και ζήτησε « με την ευκαιρία αυτή », « να τελειώνει αυτό το πανηγύρι που ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη ».

Αρνήθηκε ότι τιμώρησε κάποιον « τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων » και υπογράμμισε με νόημα πως το κοινό συμφέρον επιβάλλει « συντροφικότητα και συλλογικότητα ».

« Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου », είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε κάθετος ότι δεν θα επιτρέψει « σε κανέναν - όποιος κι αν είναι - να βλάψει το κόμμα », « σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ».

« Δεκάδες οι αλλαγές του καταστατικού »

Κλείνοντας, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές του καταστατικού του κόμματος που θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, κεφαλαίων, η απλοποίηση της δομής του κόμματος. Παρουσίασε, μάλιστα, κάποιες πρώτες « ιδέες προς συζήτηση », όπως είπε, προκειμένου να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών το οποίο «θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος », αλλά και θα είναι αρμόδιο για την εκλογή άλλων οργανικών θέσεων και της Πολιτικής Γραμματείας, από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη, « με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων ». Επίσης, πρότεινε την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Όλα αυτά, όπως είπε, θα συζητηθούν στο Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

« Μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53 », είπε ο Στ. Κασσελάκης και τόνισε ότι « όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν συλλογικά και με συντροφικότητα ».

« Έφτασε η στιγμή της αλήθειας και της ειλικρίνειας για όλους. Είτε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα νικήσουμε όλοι μαζί. Είτε θα μείνουμε πίσω και θα μας ξεπεράσει η κοινωνική αναγκαιότητα », κατέληξε ο Στ. Κασσελάκης, ζητώντας την « εμπιστοσύνη » των μελών της ΚΕ να κάνει « την φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά ».

Εσωκομματικά δημοψηφίσματα ζητούν στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής

Δύο εσωκομματικά δημοψηφίσματα ζητούν με πρόταση που κατατέθηκε στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνεδριάζει σήμερα, ομάδα στελεχών.

Το κείμενο κατέθεσε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης εκ μέρους 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που το συνυπογράφουν. Στο κείμενο τους διαφωνούν με τον πρόεδρο του κόμματος όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ αναφέρονται και στο θέμα των "μαύρων ταμείων".

Συγκεκριμένα αναφέρουν: "Οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και αν έχει δεχθεί προτάσεις παράνομης χρηματοδότησης, να καταγγείλει επίσης στις αρχές, από ποιους τις δέχθηκε. Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για την οικονομική διαχείριση στο Κόμμα, επίσης να καλέσει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δύο κομματικά δημοψηφίσματα

Ακολούθως ζητούν δύο δημοψηφίσματα: "Προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα : "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη - χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν - δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η «θερμή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

gazzetta
gazzetta reader insider insider