Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι για πρώτη φορά στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι για πρώτη φορά στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε σήμερα (8/7) για πρώτη φορά τη Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ξεκίνησε σήμερα (8/7) ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, επιδικώκοντας να καλλιεργήσει την παραδοσιακή συμμαχία της Ινδίας με τη Ρωσία και να συνεχίσει την πολιτική της αυτονομίας στη διεθνή σκηνή.

«Ανυπομονώ να επανακαθορίσω τη διμερή μας σχέση με τον φίλο μου Βλαντίμιρ Πούτιν και να μοιραστούμε τις απόψεις μας πάνω σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο Μόντι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη. Μόντι και Πούτιν θα συναντηθούν ανεπίσημα το βράδυ και θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν «πάνω σε μια ελεύθερη ατζέντα», εξήγησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο είχε διευκρινίσει ότι οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν «για την ανάπτυξη των παραδοσιακά φιλικών ρωσοϊνδικών σχέσεων καθώς και για τη διεθνή ατζέντα».

Η Ρωσία είναι ο βασικός πάροχος όπλων και πετρελαίου της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεσή της με τη Δύση και η προσέγγισή της προς την Κίνα επηρέασαν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς τους με την Ινδία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, ασκώντας παράλληλα πίεση στο Νέο Δελχί θα απομακρυνθεί από τη Μόσχα. Ωστόσο, το Νέο Δελχί αρνείται να καταδικάσει ξεκάθαρα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως, η υπέρμαχος του πολυπολικού κόσμου Ινδία εξακολουθεί να αναπτύσσει την αμυντική συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε το 2019. Δύο χρόνια αργότερα υποδέχθηκε τον Πούτιν στο Νέο Δελχί. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Ουζμπεκιστάν, στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Μόσχα και Νέο Δελχί έχουν στενές σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Για καιρό η Ρωσία ήταν ο βασικός προμηθευτής όπλων της Ινδίας, όμως τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές ρωσικών όπλων έχουν περιοριστεί, αναγκάζοντας το Νέο Δελχί να στραφεί σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, η Ινδία αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλή τιμή. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν κάποια θέματα που προκαλούν τριβή: για παράδειγμα η Ινδία αντιμετωπίζει με καχυποψία την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα.

Μετά τη Μόσχα ο Μόντι θα μεταβεί στη Βιέννη, για την πρώτη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην αυστριακή πρωτεύουσα από το 1983.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από μπαράζ ρωσικών πυραύλων - Χτύπημα σε νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο

Ουκρανία: Η Ολλανδία επαναβεβαιώνει ότι θα στείλει συστοιχία Patriot

Ζελένσκι: Yποσχέθηκε αντίποινα μετά το ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία με 29 νεκρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider