Μητσοτάκης από Σύνοδο NATO: Να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης από Σύνοδο NATO: Να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα
Μήνυμα για την συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής άμυνας από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μήνυμα για την συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής άμυνας, απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή στη Σύνοδο του NATO. «Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» απάντησε αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του έχει συνεργαστεί και με τους δύο Αμερικανούς προέδρους.

«Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, ενώ υπογράμμισε πως «συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων» στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία» και διευκρίνισε πως «δεν χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα».

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.

Στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός απόψε θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα, δύο μήνες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα. Η συνάντηση «κλείδωσε» και επίσημα για σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδος, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαγράφουν θετική τροχιά και να προχωρούν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών θεμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησής του στο Council of Foreign Affairs με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ στάθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως είπε «σε σχέση με την Τουρκία όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019 αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, όμως την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο». Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θέτοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ για ΦΠΑ στον καφέ: Ακόμα μια μεγάλη εξαπάτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Πράσινο» στο ΤΑΙΠΕΔ για το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Μητσοτάκης: Θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη η χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία erga omnes

gazzetta
gazzetta reader insider insider