Νέα έκκληση Γεωργιάδη στους γιατρούς: Μεγάλη ταλαιπωρία για ασθενείς η αποχή από συνταγογράφηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα έκκληση Γεωργιάδη στους γιατρούς: Μεγάλη ταλαιπωρία για ασθενείς η αποχή από συνταγογράφηση
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κινητοποίηση ως «προσομοίωση» ενεργοποίησης της επίμαχης διάταξης, που θα αποκαλύψει τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών.

Έκκληση να μην προχωρήσουν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έκανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στο στο ACTION 24. Ο Υπουργός τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, την ώρα που το ζήτημα στελέχωσης των συγκεκριμένων νοσοκομείων έχει ουσιαστικά λυθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί έχουν ανακοινώσει αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από σήμερα Παρασκευή (26/07) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (29/07), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, με αίτημα την απόσυρση υπό ψήφιση διάταξης που δίνει το δικαίωμα επίταξης των ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία με συνεχείς άγοντες προκηρύξεις. Η άρνηση των γιατρών να συνδράμουν στο ΕΣΥ προβλέπει κυρώσεις, με άρση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κινητοποίηση ως «προσομοίωση» ενεργοποίησης της επίμαχης διάταξης, που θα αποκαλύψει τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών.

«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας έχει απολύτως δικαιωθεί. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα χρονίζων θέμα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας που είχαν κενά στις εφημερίες τους. Με την πρωτοβουλία μας πλέον καλύφθηκαν όλα και ήρθαν πολλοί ιδιώτες γιατροί εθελοντικά, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε καμία τέτοια διάταξη. Και στην Ξάνθη, και στην Δράμα, και στην Κοζάνη, και στην Σπάρτη και αλλού ιδιώτες γιατροί δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε υπέρ των ασθενών και υπέρ του δημοσίου συστήματος το έχουμε ήδη πετύχει», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ αυτούς τους γιατρούς από την καρδιά μου που με τέτοιο αίσθημα ευθύνης έσπευσαν να ανταποκριθούν στην κραυγή αγωνίας του Υπουργείου Υγείας. Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα, έχουμε δυο αρνητικές εξαιρέσεις. Η μια είναι η Κως, στην οποία ακόμα δεν έχουμε βρει λύση, είμαι αισιόδοξος όμως ότι και εκεί τελικά θα έχουμε μια μεγάλη πρόοδο, και έχουμε και την πολύ σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών, κυρίως του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Δεν θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση

Ο Υπουργός έκανε έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή Π.Ι.Σ., καθώς εάν τελικά επιτύχει και ακολουθηθεί θα έχει «μια τρομακτική ταλαιπωρία των ασθενών». Όπως εξήγησε εάν ένας ασθενής πάει σήμερα σε ένα γιατρό και του δώσει έγχαρτη συνταγογράφηση, έχει τις εξής επιλογές:
• να πάει στο φαρμακείο με το χαρτί και άρα να πληρώσει όλα τα φάρμακα από την τσέπη του γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί έγχαρτη συνταγή
• να πάει σε μια δημόσια δομή να του τη γράψει κάποιος ως άυλη συνταγογράφηση.
«Αυτό είναι ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο Π.Ι.Σ. με την δράση του αυτή δεν στρέφεται κατά του Υπουργού, στρέφεται κατά των ασθενών. Πάνε να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς ενώ η υπουργική απόφαση δεν θα εκδοθεί αφού το πρόβλημα πλέον έχει ουσιαστικά λυθεί. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η ακραία συνδικαλιστική έκκληση του Π.Ι.Σ. δεν θα έχει παρά μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider