Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης πως έχουν «αίμα στα χέρια»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης πως έχουν «αίμα στα χέρια»
Νικολάς Μαδούρο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρίσκεται υπό εντεινόμενη διεθνή πίεση να παρουσιάσει αποδείξεις για την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση επανεκλογή του.

Υπό εντεινόμενη διεθνή πίεση να παρουσιάσει αποδείξεις για την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε χθες Τετάρτη δυο ηγέτες της πως έχουν «αίμα στα χέρια τους» κι απείλησε ότι θα φυλακιστούν, ενώ ορκίστηκε πως οι αντίπαλοί του δεν θα πάρουν «ποτέ την εξουσία» στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με παρόντες ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο κ. Μαδούρο είπε χαρακτηριστικά «κ. Γκονσάλες Ουρούτια, δείξτε το πρόσωπό σας, βγείτε από την κρυψώνα σας, μην είστε δειλός, κυρία Ματσάδο (...) έχετε αίμα στα χέρια σας».

«Δεν θα καταλάβουν ποτέ την εξουσία (...) Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», επέμεινε, μιλώντας για απόπειρα «αντεπανάστασης» σε διεθνές επίπεδο, «βίαιης» προσπάθειας αρπαγής της εξουσίας.

Επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια ο αρχηγός του κράτους με παρόντες ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

Κατά τη διάρκειά της κ. Μαδούρο επέσεισε τη Βίβλο, είπε πως έχει την «υποστήριξη του θεού», δήλωσε «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», καταφέρθηκε εναντίον του αμερικανικού «ιμπεριαλισμού», δυτικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος, τον διχασμό και τον φασισμό στη Βενεζουέλα», επέμεινε.

Πολιτικός κληρονόμος του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, στην εξουσία από το 2013, ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από την εφορευτική επιτροπή, με 51,2% των ψήφων, έναντι 44,2% του αντιπάλου του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, εξασφαλίζοντας τρίτη συναπτή θητεία ως το 2031.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές και πρόκρινε την βεβιασμένη αντικατάστασή της από τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια. Και οι δυο τους αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας «μαζική νοθεία», και υποστηρικτές τους διαδηλώνουν όλη την εβδομάδα. Λένε πως έχουν «αποδείξεις» της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης —η κυρία Ματσάδο υποστήριξε πως έλαβε «το 73%» των ψήφων— κι απαιτούν το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερώς αποτελέσματα και να γίνει ανακαταμέτρηση με «διαφάνεια».

Από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί 11 πολίτες, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ στρατιωτικός έγινε στο δωδέκατο θύμα, όταν σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές. Η εισαγγελία μιλά για 77 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις. Η κυρία Ματσάδο έδωσε χθες νέο απολογισμό, κάνοντας λόγο για «16 δολοφονίες» και «11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση» της «καταστολής» από το «καθεστώς» μέσω X. Καταδίκασε την «εγκληματική αντίδραση του Μαδούρο στο ότι ο λαός της Βενεζουέλας κατέβηκε στον δρόμο».

Χθες, κατόπιν καλέσματος της συμπολίτευσης, χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν επίσης στους δρόμους, έκαναν πορεία ως το προεδρικό μέγαρο για εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο.

Μερικές ώρες νωρίτερα, σε εμφάνισή του στο ανώτατο δικαστήριο μαζί με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε «100%» διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, που ενστερνίζονται τη θέση ότι η αντιπολίτευση κέρδισε «καθαρά» την Κυριακή, διεμήνυσαν πως «χάνουν την υπομονή τους» με το Καράκας. Ζήτησαν οι εκλογικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα «πλήρη και λεπτομερειακά αποτελέσματα αυτών των εκλογών ώστε να μπορεί να τα δει όλος ο κόσμος».

Παρόμοια έκκληση έκανε επίσης η G7, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να «τερματιστεί η βίαιη ρητορική και η καταστολή σε βάρος μελών της αντιπολίτευσης».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, παρότι αποκατέστησε τις σχέσεις με την κυβέρνηση των τσαβιστών στη Βενεζουέλα, εξέφρασε μολαταύτα «σοβαρές αμφιβολίες», καλώντας να γίνει «διαφανής» επανέλεγχος των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πριν από αυτόν, εννιά χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν «πλήρη» ανακαταμέτρηση, «παρουσία ανεξάρτητων εκλογικών παρατηρητών».

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέσυρε το διπλωματικό προσωπικό της από τις επτά από τις εννέα χώρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Περού αφού η Λίμα ανακοίνωσε πως θεωρεί τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο.

Εξάλλου συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε η —εξ αποστάσεως— φραστική σύγκρουση του προέδρου Μαδούρο με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Ίλον Μασκ, που εκτραχύνθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ο Ίλον Μασκ, που προεκλογικά τάχθηκε ανοικτά υπέρ της κυρίας Ματσάδο, τόνισε μέσω X πως «οι πολίτες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του υποψηφίου Γκονσάλες (Ουρούτια)». Ήδη, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, σχολίασε «ντροπή του δικτάτορα Μαδούρο».

Ο κ. Μαδούρο από την πλευρά του δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον «υποστηρικτή της ακροδεξιάς» κ. Μασκ σε... ρινγκ πυγμαχίας: «Έλα στο Πολιέδρο (σ.σ. γυμναστήριο του Καράκας). Εσύ κι εγώ. Αν σε νικήσω, δέχομαι το ταξίδι σου στον Άρη — αλλά θα έρθεις μαζί μου!».

Η Βενεζουέλα, πετρελαιοπαραγωγικό κράτος, για δεκαετίες από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει υποστεί αφαίμαξη, παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αντιτείνει η κυβέρνηση, η παραγωγή αργού κατέρρευσε από τα τρία εκατ. και πλέον βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 80% σε 10 χρόνια, ο υπερπληθωρισμός ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν εν μέρει σε δολαριοποίηση της οικονομίας, τα συστήματα υγείας και παιδείας παραπαίουν. Επτά εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα αν δεν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση

Βενεζουέλα: Προχωρά στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Περού

gazzetta
gazzetta reader insider insider