Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν σήμερα ότι το Ισραήλ πρότεινε μια συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την «ασφαλή έξοδο» του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, από τον θύλακα και τον τερματισμό των μαχών.
Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Kan, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα, για το οποίο ωστόσο δεν διέρρευσε καμία λεπτομέρεια.
Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο μεσολαβητής μεταξύ των οικογενειών των ομήρων και της κυβέρνησης, ο Γκαλ Χιρς, παρουσίασε το σχέδιο στους Αμερικανούς, οι οποίοι πρόκειται να το μεταφέρουν σε «Άραβες αξιωματούχους» που δεν κατονομάστηκαν.
Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος είναι οι τρεις χώρες που μεσολαβούν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και έναν χρόνο. Καταζητείται από το Ισραήλ, το οποίο τον θεωρεί «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό έδαφος.
Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες της Kan και των Times of Israel σήμερα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταβίντ Μένσερ δεν απάντησε. Υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις με τις οποίες η χώρα του καλούσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς ώστε να κάνει παραχωρήσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία.
«Όποιος θέλει να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων μας πρέπει να ασκήσει πιέσεις στον δολοφόνο Σινουάρ και όχι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ», είπε.
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά την επιχείρηση αυτήν, 97 παραμένουν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο οι 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Τουλάχιστον 41.272 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία αντιποίνων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ