Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και θα δοθεί έμφαση στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα γίνει αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» ανέφερε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. Η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.
Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ στην ομιλία του ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους, εμμένοντας στη «λύση των δύο κρατών». Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να σταματήσει η διεθνής κοινότητα τη δίωξη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι προσπαθούν να απομονωθούν από τον κόσμο μέσω εμπάργκο, σε αντίθεση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών» και ζήτησε να αναγνωριστεί διεθνώς και επισήμως το ψευδοκράτος το συντομότερο όσο το δυνατόν. Παράλληλα, αναφερθείς στην Ανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ότι «η συνέχιση της ειρήνης και της σταθερότητας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών».