Οι κινήσεις στην πολεμική σκακιέρα μετά την δολοφονία Νασράλα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κινήσεις στην πολεμική σκακιέρα μετά την δολοφονία Νασράλα
Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν: Θα πολεμήσουν ή θα υποχωρήσουν;

Όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στα επερχόμενα αντίποινα του Ιράν και του Λιβάνου κατά του Ισραήλ, μετά την εξόντωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν: Θα αναλάβουν δράση, πυροδοτώντας μία νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ή θα επιλέξουν τη διπλωματική οδό προς αποκλιμάκωση των εντάσεων, παρά την επιθετική διάθεση του Τελ Αβίβ;

Η Χεζμπολάχ μπορεί να αντιδράσει με επιθέσεις πυραύλων στο Ισραήλ, είτε προς το Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ, πιθανότατα υπό την καθοδήγηση του Ιράν όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές. Άλλωστε, πολλοί Λιβανέζοι είναι στα «κάγκελα» με την καταστροφική βία που σαρώνει τη χώρα τους και τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

Σε καμία περίπτωση, ο θάνατος του Νασράλα δεν σημαίνει το τέλος της Χεζμπολάχ. Αν και αποδυναμωμένη, η οργάνωση παραμένει ενεργή και δραστήρια τόσο στρατιωτικά όσο και στην αντίληψη του λιβανεζικού λαού.

Η δολοφονία του 64χρονου, αποτελεί αναμφίβολα προσωπικό πλήγμα για την Τεχεράνη, δεδομένου ότι ο τελευταίος διατηρούσε τον ρόλο του έμπιστου συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αλί Χαμενεΐ. Ταυτόχρονα, η διοικητική της δομή έχει πληγεί με περισσότερους από 12 κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί, αλλά... ουδείς αναντικατάστατος.

Πιο μετριοπαθείς διεθνολόγοι προβλέπουν ότι δεδομένης της «βαθιάς δυστυχίας μεγάλου μέρους του ιρανικού κοινού» με το καθεστώς που τους διοικεί, προτεραιότητα είναι η εθνική συμφιλίωση. Όχι ο πόλεμος. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ είναι πιο... οξύθυμη και δεδομένου του σκιώδους πολέμου που κρατά εφω και γενιές, η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι της είτε τον επιλέξει η ίδια είτε όχι επομένως είναι καλύτερα να ανταποκριθεί ώστε να προλάβει δυσμενείς για την ίδια καταστάσεις.

Το Ιράν, που μέχρι τώρα έχει αποφύγει την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, μπορεί να επιλέξει να απαντήσει δυναμικά και να αναπτύξει το πυραυλικό οπλοστάσιο που έχει παραδώσει στη Χεζμπολάχ. Σε τελική ανάλυση, ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ -ως δικλείδα ασφαλείας έναντι της ισραηλινής επιθετικότητας (κυρίως με την προάσπιση και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν- δεν έχει αλλάξει.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ που βγαίνει εμφανώς κερδισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις, μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα πραγματοποιήσει από εδώ κι εμπρός. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τις δικές της επιλογές: να διατάξει μια χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, ή να συνεχίσει με μια αεροπορική εκστρατεία που έφερε τόσο ραγδαίες αλλαγές στο σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Θα υπάρξουν δυνατές και επιτακτικές φωνές στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νετανιάχου που θα τον παροτρύνουν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να στείλει στρατεύματα, αλλά η Χεζμπολάχ δεν παραδίδει τα όπλα και αυτό ίσως είναι επικίνδυνο. Χιλιάδες στρατιώτες της σιιτικής οργάνωσης είναι πιστοί στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην προκλητικότητα του Τελ Αβίβ και κρύβονται στο τεράστιο δίκτυο τούνελ κάτω από τους λόφους και πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου.

Ακόμη και μια περιορισμένη, στοχευμένη ισραηλινή χερσαία εισβολή ελλοχεύει τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες ζωών -και από τις δύο πλευρές, ενώ μια τέτοια εξέλιξη είναι πιο πιθανό να «σύρει» το Ισραήλ σε μία πιο παρατεταμένη διαμάχη. Η Μέση Ανατολή μπορεί συχνά να φαίνεται χαοτική και δυσνόητη στη Δύση, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες που ακολουθούνται σε περίοδο πολέμου.

Για χρόνια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έπαιζαν μία αφανή παρτίδα σκάκι. Όμως, στις αρχές Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, υπήρξε μια εξέλιξη που άλλαξε τους κανόνες του «παιχνιδιού», με την συμμετοχή της Χεζμπολάχ.

Χασάν Νασράλα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Μία νέα Γάζα

Το χτύπημα της Βηρυτού αναπαράγει μια βασική πτυχή του πολέμου στη Γάζα: την προθυμία του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει μεγάλες βόμβες για να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, συμπεριλαμβανομένης της εξολόθρευσης ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ακόμη και σε αστικές περιοχές όπου ζουν και πολλοί άμαχοι. Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από τέτοια χτυπήματα στη Γάζα. Χρησιμοποίησε οκτώ βόμβες 2.000 λιβρών για να προσπαθήσει να σκοτώσει τον κορυφαίο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς τον Ιούλιο.

Οι απώλειες των αμάχων και οι εκτοπισμένοι

Σε πολλούς στον Λίβανο οι τελευταίες εβδομάδες έχουν θυμίσει την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο τελευταίος ολοκληρωτικός πόλεμος, το 2006. Σε εκείνη τη σύγκρουση, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τους διαδρόμους του αεροδρομίου της Βηρυτού, μαζί με κατοικημένες περιοχές στην λιβανεζική πρωτεύουσα, παντοπωλεία, βενζινάδικα και μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Ο Λίβανος βυθίστηκε σε πολυετή οικονομική κρίση.

Στην τωρινή σύγκρουση, τα κύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έχουν κάνει χιλιάδες να τραπούν σε φυγή, με το τελευταίο χτυπημα στον Νασράλα να σκορπά ακόμη μεγαλύτερο τρόμο. Μετά την εξόντωση του Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε μια από τις χαρακτηριστικές τακτικές του πολέμου στη Γάζα, όπου εκτόπισε αμάχους ενώ προέλαυνε για να χτυπήσει τη Χαμάς, με την Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη να περιμένουν ποια θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία καταδικάζει τη δολοφονία Νασράλα - Εκεχειρία ζητά η Κίνα

Κάλεσμα Ερντογάν στον ΟΗΕ για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα - Θρήνος στον Λίβανο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider