Για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αναφερόμενος στο DSA (Digital Services Act), την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, δηλαδή τον κανονισμό ο οποίος έχει ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία.
«Είναι ευκαιρία η Ελλάδα να πρωτοστατήσει και σε αυτό», τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, «θα πρέπει να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες οι μεγάλες πλατφόρμες και τα κοινωνικά μέσα, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανήλικοι». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να απαιτήσουμε πλέον αυτές οι πρωτοβουλίες, που περιγράφονται στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, να τις υλοποιήσουν οι μεγάλοι πάροχοι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οφείλουμε όμως και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο προκειμένου να ενημερώσουμε γονείς και παιδιά. Το καλύτερο εργαλείο σε όλα αυτά είναι η παιδεία και πώς μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα τι είναι η πραγματική ζωή».
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «υπάρχουν ήδη στα κινητά ενσωματωμένες λειτουργίες γονικού ελέγχου και το επόμενο διάστημα θα δείτε και σχετικές οδηγίες προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς πολύ εύκολα και σε λίγα βήματα να εγκαταστήσουν στα κινητά των παιδιών τους αυτές τις λειτουργίες. Υπάρχουν ώριμες σκέψεις για επόμενα βήματα για να βοηθήσουμε γονείς και παιδιά να αποφύγουν τον εθισμό στην οθόνη».
Όσον αφορά στην πλατφόρμα id.gov.gr, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας, ο υπουργός τόνισε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργήσαμε μια νέα πλατφόρμα πολύ πιο ευέλικτη και με πολύ περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να κλείνονται ραντεβού για τις νέες ταυτότητες». Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, τις τρεις πρώτες μέρες της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας κλείστηκαν πάνω από 125.00 ραντεβού. «Είναι ένα σύστημα πιο εύχρηστο, πιο φιλικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου έκανε μνεία και στον νέο τρόπο αυθεντικοποίησης στο ελληνικό Δημόσιο, μια διάταξη που πέρασε στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες. «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να πάνε σε έναν πιο ασφαλή τρόπο εισόδου στις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους» πρόσθεσε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι οι κωδικοί taxisnet δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται.
Όσον αφορά στην εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «θα υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πολίτη για να μπορούμε άμεσα να επικοινωνούμε στις περιπτώσεις που χρειάζεται, προκειμένου να υπάρχει η αμφίδρομη σχέση». Για τις οπτικές ίνες, ο υπουργός έκανε λόγο για έντονη κινητικότητα στις σταθερές επικοινωνίες, ενώ αναφερόμενος στο καινούργιο voucher το οποίο έρχεται εντός των ημερών, το GIGA bit voucher, υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσει 400 χιλιάδες καταναλωτές-συνδρομητές χωρίς κανένα ιδιαίτερο κριτήριο να αναβαθμίσουν τη σύνδεσή τους σε μια σύνδεση οπτικών ινών πάνω από 250 Mbps».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ