Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ
Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πέμπτη θέση.

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πέμπτη θέση.

Στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης συνεχίζει να είναι το φαβορί, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου, κάνοντας ντεμαράζ, ανεβαίνει στη δεύτερη θέση σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Εντυπωσιακή άνοδο και για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ισοβαθμεί με τον Χάρη Δούκα στην τρίτη θέση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι του κόμματος με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι επιθυμούν να εκλεγεί άλλος πρόεδρος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου για βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ βρίσκεται στο 22,4%. Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο με 13,2%, το ΚΚΕ στην τρίτη θέση με 8,1%, η Ελληνική Λύση τέταρτη με 7,6% και πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%. Ακολουθούν, Φωνή Λογικής με 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, Νίκη με 2,6%, Νέα Αριστερά με 2,5%, ΜέΡΑ25 με 2% και Σπαρτιάτες με 1,3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9% (8,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 2,2% δεν απαντούν). Δεν θα ψηφίσει απαντά το 8,3%, άκυρο/λευκό το 3,9%, λοιπά κόμματα 3,4%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μετακινήσεις της ψήφου. Έτσι η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς ΠΑΣΟΚ, Φωνή Λογικής και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει – μικρότερες – απώλειες πρς τη ΝΔ, η Φωνή της Λογικής και το ΚΚΕ.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 17,2% (από 12,8% στις ευρωεκλογές και 15,5% στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου). Το ΚΚΕ με 10,6% στην τρίτη θέση, η Λύση τέταρτη με 9,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση με 8,4%.

Ποιον προτιμούν για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 24%, η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει την ανατροπή με 22%, ενώ ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 20% και ο Παύλος Γερουλάνος με 18%.

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να προηγείται διευρύνοντας το προβάδισμά του με ποσοστό 36%. Ο Χάρης Δούκας αυτή τη φορά είναι δεύτερος με 18%, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 17% και μια μονάδα πίσω της ο Παύλος Γερουλάνος με 16%. Στο κοινό όσων σίγουρα ή πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν ο Ν. Ανδρουλάκης και πάλι πρώτος με 27%, δεύτερη η Άννα Διαμαντοπούλου με 24% ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν με 20% οι Χ. Δούκας και Π. Γερουλάνος.

Στον β' γύρο των εκλογών τα ποσοστά των υποψηφίων έχουν ως εξής:

Αλλαγή αρχηγού θέλουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο των ψηφοφόρων ανέβηκε το ποσοστό όσων προτείνουν να εκλεγεί νέος πρόεδρος καθώς από 65% πήγε στο 69%. Αντίστοιχα, υποχώρησε στο 22% από 23% το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πώς βλέπει η κοινωνία την αποπομπή Κασσελάκη

Η δημοσκόπηση εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινωνία την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα να έχει η απάντηση πως ήταν κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση (51% έναντι 38% σε λάθος), ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το προβάθισμα είναι στην απάντηση στη λάθος κατεύθυνση (51%) έναντι όσων λένε στη σωστή (42%).

Ισχυρή υποστήριξη για ένα νέο κόμμα «αριστερά του κέντρου»

Ως προς το εάν υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ένα ποσοστό 40% πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ένα καινούργιο κόμμα, και η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι αυτό πρέπει να είναι αριστερότερα της ΝΔ. Αυτό κυρίως εκφράζεται ως ανάγκη σε όσους είναι στα αριστερά, κάτι που αποτυπώνει και τα αποτελέσματα από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι η δυναμική που αποτυπώνεται στην ψήφο στα ακροδεξιά σχήματα αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται από αυτά, αλλά θα αναζητούσε ένα νέο σχηματισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider