Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας στον διάλογο με την Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας στον διάλογο με την Τουρκία
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο της υπευθυνότητας, στα εθνικά θέματα, που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας, και δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας στον ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο της υπευθυνότητας, στα εθνικά θέματα, που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας, και δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας στον ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε «τζάμπα πατριώτες», λέγοντας πως είναι πολύ εύκολο να τους βρει κανείς και υπογράμμισε: «Έχω πει πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να διαλέξει κανείς, όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα, για να αντιμετωπίσει τα πολύ ευαίσθητα αυτά ζητήματα.

Ο ένας είναι ο τζάμπα πατριωτισμός, δηλαδή η διατύπωση υπερβολών, οι διάφορες κορόνες που δεν οδηγούν πουθενά και στο τέλος της ημέρας απομονώνουν τη χώρα και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτή και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα επί των ημερών του έχει συνάψει τις πιο σημαντικές και πιο επωφελείς διεθνείς Συμφωνίες. Ως προς την επέκταση, για παράδειγμα, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει προχωρήσει, είναι πράξη πλέον, τις πιο σημαντικές Συμφωνίες για τη θωράκιση της χώρας μας, έχει ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας και στην Ευρώπη, αλλά και συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Και, βέβαια, να μην ξεχνάμε και τον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς καμία περίπτωση να τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας, χωρίς να ζημιώνεται η χώρα μας ούτε στο ελάχιστο. Μέσα από αυτό τον διάλογο έχουμε κερδίσει πολλά. Έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις, έχουμε μηδενίσει τις ροές από τον Έβρο. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας».

Σε ερώτηση για τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κύπρο τόνισε πως «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές». Αναρωτήθηκε αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα της Ελλάδας και σημείωσε: «Δεν υπάρχει στιγμή, που και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, και προσωπικά εγώ, που εκπροσωπώ την κυβέρνηση, και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Συνεχίζουμε και ακολουθούμε την εθνική θέση. Οι ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό ταυτίζονται με τις κυπριακές. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε λύσεις δύο κρατών, δεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις».

Σε ερώτηση για πρόσφατες αναφορές του στη «Φωνή Λογικής» και την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αν η κυβέρνηση κοιτάει δεξιά ή αριστερά, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η κυβέρνηση κοιτάει μπροστά, κοιτάει στο μέλλον. Οι λύσεις δεν έχουν πρόσημο. Σίγουρα η πολιτική μας έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο. Δεν κάνουμε καμιά επίθεση, απλώς απαντάμε σε ερωτήματα που ορθότατα μας θέτουν οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες. Και επειδή υπάρχει μια προσπάθεια κάποιων ακροδεξιών κομμάτων, κάποιων φίλα προσκείμενων σε εκείνα μέσων να χτίσουν ένα έδαφος αντίστοιχο με αυτό το οποίο υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να ανέβει η άκρα δεξιά και συνολικά τα άκρα στη χώρα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό απαντώντας με τη δύναμη των επιχειρημάτων και της πολιτικής μας».

Σε ερώτηση για την τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να διακοπεί η χρηματοδότηση προς το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ τους έχει μπερδέψει, διότι χθες ο κ. Δουδωνής κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την υπάρχουσα νομοθεσία και σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλει τροπολογία, ζητώντας να αλλάξει η νομοθεσία. Η κυβέρνηση θα περιμένει την τροπολογία για να τοποθετηθεί.

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως ο δρόμος της γειτονικής χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Ελλάδα και η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση. Πρόσθεσε πως δικαιώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ότι δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα Μνημόνια που προκύπτουν από τη Συμφωνία, όπως κάποιοι ζητούσαν.

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει το μεταφορικό ισοδύναμο για νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης είπε ότι η τελετή παράδοσης του στους πολίτες θα γίνει σε 44 μέρες (στις 30 Νοεμβρίου), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την πρώτη εβδομάδα οι μετακινήσεις του κοινού θα γίνονται δωρεά και στη συνέχεια με το ενιαίο εισιτήριο για Μετρό και αστικά λεωφορεία. Επίσης διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ως προς το ψυχαγωγικό πρόγραμμα στην τελετή παράδοσης του Μετρό.

Για την ανάδειξη του νέου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Επιτρόπου από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε ότι ο διάδοχος του θα αποφασιστεί από την περιφερειακή παράταξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε και στοιχεία για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, την τελευταία τετραετία τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν ενισχυθεί με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που συνολικά ξεπερνούν τις 3.400. Επίσης, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα κτιριακών αναβαθμίσεων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ύψους 44,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΑΣ για διαρροή ονομάτων του ελληνικού FBI: «Δεν θα αντικατασταθούν οι αξιωματικοί»

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δούκας: Μηδενική ανοχή σε κρούσματα βίας και παρενοχλήσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider