Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών
Την άποψή του πως η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών σε επίπεδο πυρκαγιών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Την άποψή του πως η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, με την οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7.163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. «Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

«Στατιστικά είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά, καθώς κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος όμως κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας σε μια χρονιά που ήταν αντικειμενικά η δυσκολότερη σε κλιματολογικό επίπεδο. Αυτά για να αποφύγουμε τα «κάηκε όλη η Ελλάδα».

Μάλιστα, κάνοντας ειδική μνεία στο πύρινο μέτωπο της Πεντέλης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «από τα περίπου 100.000 στρέμματα που κάηκαν, μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος, αφού τα υπόλοιπα ήταν βραχώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική τους αναγέννηση», συμπληρώνοντας:

«Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία, όπου τον Σεπτέμβριο κάηκαν μέσα σε 4 ημέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Δείτε τι έγινε στις ΗΠΑ με μια από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους στην Καλιφόρνια. Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται τα επόμενα χρόνια».

«Το σχέδιό μας συμπυκνώνεται σε 4+1 πυλώνες για την αντιπυρική περίοδο»

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά μίλησε γα το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε 4+1 πυλώνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με πρώτο άξονα την πρόληψη.

«Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συστάθηκε μια επιτροπή υπό τον Γερμανό καθηγητή Goldammer με αντικείμενο την πρόληψη. Διατέθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη.

Ως προς τις ποινές για εμπρησμό, υπενθύμισε πως έχουν αυστηριοποιηθεί, έστω και αν αυτοί συνέβησαν από αμέλεια. «Είχαμε και τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να βάζουν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες τους νόμους. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς η ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%».

Αναφορικά με την κατάσβεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δύο πρωτοβουλίες: αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγίας. «Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπιτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

«Θέλω να ελπίζω ότι η χώρα έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το θυμήθηκα κοιτώντας τους δυο καταστροφικούς τυφώνες στς νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται στην Πολιτική Προστασία και σην κατάσβεση των πυρκαγιών. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνετε για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης», τόνισε στη συνέχεια.

«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται έλεγχοι και εκθέσεις είναι σημαντική αλλά γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι παλαιότερα. Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Στην Εύβοια μετά τη φωτιά του 2021, προχώρησαν έγκαιρα οι αναδασώσεις. Αυτές είναι ελάχιστες κατά κανόνα, γιατί οι ειδικοί μάς λένε ότι αυτή θα γίνει κατά βάση με φυσικό τρόπο».

«Υλοποιούμε το ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ - Το 2027 τα νέα Canadair»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα γίνει το 2027 από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της πυροσβεστικής και ενισχύοντας την πυροσβεστική με έμψυχο δυναμικό.

«Με το ΑΙΓΙΣ προμηθευόμαστε 1.950 νέα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων. Το κόστος μίσθωσης αυξάνεται κάθε χρόνο γιατί είναι πεπερασμένος ο αριθμός τους. Θα αποκτήσουμε και νέους Τράκτορες που μπορούν να κάνουν υδροληψίες από θάλασσες και λίμνες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Πετζετέλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες.

«Θα φέρουμε εμείς τροπολογία παρόμοια με αυτήν του ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών»

Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 την διάταξη που αποσύνδεε την χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναφερόμενος επίσης στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ. Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.

«Να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ. Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider