BRICS: Με Μαδούρο και Πεζεσκιάν συναντήθηκε ο Πούτιν στο Καζάν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BRICS: Με Μαδούρο και Πεζεσκιάν συναντήθηκε ο Πούτιν στο Καζάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τη βούλησή του να «ενισχυθούν» οι σχέσεις με την Τεχεράνη, η οποία κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι προμηθεύει στον ρωσικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά για την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τη βούλησή του να «ενισχυθούν» οι σχέσεις με την Τεχεράνη, η οποία κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι προμηθεύει στον ρωσικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά για την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Οι διμερείς σχέσεις «παρουσιάζουν ανάπτυξη και είναι πράγματι φιλικές», δήλωσε ο Πούτιν εκφράζοντας ικανοποίηση, μόλις άρχισε η διμερής συνάντηση με τον Πεζεσκιάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS που διοργανώνεται στο Καζάν της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι θέλει «να ενισχύσει τη θετική δυναμική που αναδύεται όσον αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία».

Ο Πούτιν είπε στον Ιρανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν σύντομα μια συμφωνία πλήρους συνεργασίας και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Μεσούντ Πεζεσκιάν δήλωσε από την πλευρά του στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι σχέσεις των δυο χωρών τους είναι στρατηγικής φύσης. Πρέπει να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία, τόνισε. Ο Πεζεσκιάν δήλωσε επίσης ότι «θα είμαστε σε θέση να εξουδετερώσουμε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά των χωρών μας». Ο πρόεδρος του Ιράν είπε επίσης στον συνομιλητή του ότι «θα ορίσουμε σύντομα την ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας μας».

Ο Μαδούρο εκφράζει τον θαυμασμό του για τη Ρωσία και τον «αγώνα της κατά του ναζισμού»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μίλησε για τους «ακατάβλητους δεσμούς» και τον θαυμασμό του για τη Ρωσία στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των BRICS στο Καζάν.

«Ακατάβλητοι δεσμοί, πολιτικοί, ηθικοί δεσμοί, που δοκιμάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Μαδούρο σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βενεζουέλας. Ο Πούτιν του απάντησε ότι η Βενεζουέλα «είναι παλαιός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο γενικότερα».

Ο Μαδούρο εξέφρασε επίσης τον «θαυμασμό» του για «τη μεγάλη Ρωσία στη μάχη της εναντίον του ναζισμού», μια αναφορά που παραπέμπει στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ξέρατε πώς να καθοδηγήσετε τον ρωσικό λαό σε όλα τα μέτωπα στον παγκόσμιο αγώνα, στον οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό τομέα. Είμαστε επομένως πολύ υπερήφανοι για τη φιλία μας με εσάς και με τη Ρωσία», συνέχισε ο Μαδούρο, η χώρα του οποίου επιδιώκει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS.

Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι «αναπτύσσεται μια συνεργασία, αμοιβαία επωφελής, σε όλους τους τομείς (…) και βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Η Βενεζουέλα είναι σύμμαχος-κλειδί της Ρωσίας από την εποχή του προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013), ο οποίος είχε στηρίξει τη Μόσχα στον πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Η Μόσχα στηρίζει το Καράκας απέναντι στις κυρώσεις που του επέβαλε η Ουάσινγκτον σε μια άκαρπη προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο. Ο Πούτιν στήριξε επίσης τον σύμμαχό του μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στα τέλη Ιουλίου, ενώ μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Ευρώπη, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής) δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο.

Η επίσκεψη του Μαδούρο στη Ρωσία για τη σύνοδο των BRICS είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά τις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Το Υπ. Εξωτερικών δέχθηκε «πρωτοφανή» κυβερνοεπίθεση εν μέσω της συνόδου των BRICS

Λευκορωσία: Στις 26 Ιανουαρίου οι προεδρικές εκλογές - Έβδομη σερί θητεία διεκδικεί ο Λουκασένκο

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν βέβαιοι ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider