Μαρινάκης για κατάταξη Economist: Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μαρινάκης για κατάταξη Economist: Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο
«Ακόμη ένα βήμα αναγνώρισης για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους σε ένα κοστολογημένο σχέδιο που νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, στηρίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί νέες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας αποτελεί η ετήσια αποτίμηση του Economist», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ακόμη ένα βήμα αναγνώρισης για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους σε ένα κοστολογημένο σχέδιο που νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, στηρίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί νέες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας αποτελεί η ετήσια αποτίμηση του Economist», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις παρενέργειές της σε ισχυρότερες οικονομίες, η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσεται από τον Economist στην πρώτη τριάδα μεταξύ 37 χωρών ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας σε πέντε δείκτες: αύξηση του ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία, δημοσιονομική ισορροπία, αξίες Χρηματιστηρίου. Το 2022 και το 2023 η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης ενώ τα μετρήσιμα αποτελέσματα των επίμονων προσπαθειών που γίνονται για ακόμα έναν χρόνο διατηρούν την ισχυρή θέση της ελληνικής οικονομίας που έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μαζί με τη Δανία» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «βαδίζουμε στο σωστό δρόμο», στον οποίο θα συνεχίσουμε με όπλο την πολιτική σταθερότητα «για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές της οικονομικής κρίσης και να καταφέρουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη σύγκλιση των ελληνικών εισοδημάτων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην οποία ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου. «Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι παρά τις φετινές πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες και τον μεγάλο αριθμό ενάρξεων πυρκαγιών, τελικά οι συνολικές καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες κατά 13,67% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο αφορά στα καμένα δάση: Ενώ την τελευταία 20ετία, ο μέσος όρος ήταν στα 117.858 στρέμματα, φέτος ανήλθε σε 27.756 στρέμματα. Δηλαδή καταγράφηκε μείωση καμένων δασών κατά 76,45%».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι, από τη στιγμή που ξεφεύγει έστω και μια πυρκαγιά, είμαστε ικανοποιημένοι. Δε σταματάμε εδώ, αλλά, συνεχίζουμε την πολλή και σκληρή δουλειά, καθώς η ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική κρίση δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο εφησυχασμού, με στόχο σε κάθε αντιπυρική περίοδο να είμαστε ολοένα και καλύτερα προετοιμασμένοι».

Η ανακοίνωση των μέτρων πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων περιοχών από την κακοκαιρία "Bora" από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. «Τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων και αυτοψιών στο πεδίο των πληγεισών περιοχών, με το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών και καταγραφών να έχει ολοκληρωθεί. Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης είναι σε συνεργασία με τους Δήμους για τη δρομολόγηση αυτοψιών, σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους Δήμους στη Γενική Διεύθυνση, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες», είπε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που δρομολογούνται.

Πρόσθεσε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της δράσης, μιας δράσης ουσιαστικής για τη στήριξη των νησιωτών μας και την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Οι βελτιώσεις που σχεδιάζονται θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το κοινωνικό και οικονομικό της αποτύπωμα».

Και σημείωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης της Πάτρας που θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Αχαΐας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00. Επίσης, αύριο στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και θα πραγματοποιήσει συζήτηση με θέμα «Το Όραμα της Ελλάδος για την Επόμενη Πεντηκονταετία» με τον Γιάννη Πρετεντέρη. Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025.

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Ακόμη ένα βήμα αναγνώρισης για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους σε ένα κοστολογημένο σχέδιο, που νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, στηρίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αποτελεί η ετήσια αποτίμηση του Economist.

Παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις παρενέργειές της σε ισχυρότερες οικονομίες, η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατατάσσεται από τον Economist στην πρώτη τριάδα, μεταξύ 37 χωρών ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας σε 5 δείκτες:

-Αύξηση του ΑΕΠ

-Πληθωρισμό

-Ανεργία

-Δημοσιονομική ισορροπία

-Αξίες χρηματιστηρίου.

Το 2022 και το 2023 η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, ενώ τα μετρήσιμα αποτελέσματα των επίμονων προσπαθειών που γίνονται για ακόμη έναν χρόνο, διατηρούν την ισχυρή θέση της ελληνικής οικονομίας που έχει την 3η καλύτερη επίδοση μαζί με τη Δανία.

Αυτή η επιβράβευση δεν είναι μια ευκαιρία για θριαμβολογίες.

Αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, στον οποίο θα συνεχίσουμε, με όπλο μας την πολιτική σταθερότητα, για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές της οικονομικής κρίσης, και να καταφέρουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, την σύγκλιση των ελληνικών εισοδημάτων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι παρά τις φετινές πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες και τον μεγάλο αριθμό ενάρξεων πυρκαγιών, τελικά οι συνολικές καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες κατά 13,67% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο αφορά στα καμένα δάση: Ενώ την τελευταία 20ετία, ο μέσος όρος ήταν στα 117.858 στρέμματα, φέτος ανήλθε σε 27.756 στρέμματα. Δηλαδή καταγράφηκε μείωση καμένων δασών κατά 76,45%.

Και όλα αυτά, το καλοκαίρι με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Με παρατεταμένη ξηρασία, ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών, πολυήμερους καύσωνες και πρώιμα μελτέμια. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρόγραμμα Copernicus το 2024 θα είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των πυρκαγιών, το νέο δόγμα του πυροσβεστικού σώματος, τα drones και η χρήση νέων τεχνολογιών, τα εναέρια μέσα που για πρώτη φορά περιπολούσαν έμφορτα, η πρόοδος του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕRΟ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απέδωσαν καρπούς.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι από την στιγμή που ξεφεύγει έστω και μια πυρκαγιά είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν σταματάμε εδώ, αλλά, συνεχίζουμε την πολλή και σκληρή δουλειά, καθώς η ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική κρίση δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο εφησυχασμού, με στόχο σε κάθε αντιπυρική περίοδο να είμαστε ολοένα και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων περιοχών από την κακοκαιρία "Bora" από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων και αυτοψιών στο πεδίο των πληγεισών περιοχών, με το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών και καταγραφών να έχει ολοκληρωθεί. Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης είναι σε συνεργασία με τους Δήμους για τη δρομολόγηση αυτοψιών, σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους Δήμους στη Γενική Διεύθυνση, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις πληγείσες περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα» κτίρια και 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα» κτίρια.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. με σκοπό την επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν.

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Η οποία ανέρχεται ως και 500 ευρώ.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις

7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις

8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή

(α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, στοχευμένα οι πληγείσες επιχειρήσεις των περιοχών της Ρόδου, της Λήμνου, της Πιερίας και της Χαλκιδικής

11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.

Καταβάλλεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο για μετακινήσεις επιβατών του 2023 και εξοφλούνται αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων του Β΄ εξαμήνου του 2022.

Καταβάλλεται σταδιακά έως και το τέλος της χρονιάς το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τις μετακινήσεις επιβατών από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Επίσης, αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα 16.12.2024, η εξόφληση των αιτήσεων χρηματοδότησης για 7.706 επιχειρήσεις του Β΄ εξαμήνου του 2022, ύψους 3,8 εκ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της δράσης, μιας δράσης ουσιαστικής για την στήριξη των νησιωτών μας και την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Οι βελτιώσεις που σχεδιάζονται θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το κοινωνικό και οικονομικό της αποτύπωμα.

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης της Πάτρας που θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Αχαΐας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ, περίπου, ενώ, μαζί με την εξαετή λειτουργία από τον ανάδοχο, η σύμβαση φτάνει στα 94 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα θα είναι σε θέση να δέχεται και τα τρία ρεύματα αποβλήτων, ενώ το υπόλειμμά της θα είναι χαμηλό, ώστε η περιοχή να επιτυγχάνει στόχο ταφής κάτω από το 10% από το 2027, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της. Η μονάδα στην πλήρη λειτουργία της θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας και θα επιλύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή.

Αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00.

Επίσης, αύριο στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και θα πραγματοποιήσει συζήτηση με θέμα «Το Όραμα της Ελλάδος για την Επόμενη Πεντηκονταετία» με τον εκδότη Γιάννη Πρετεντέρη.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025».

«Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες δείχνει προχειρότητα»

«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, είτε είναι νομοθετικές είτε κάποιες άλλες αποφάσεις που έχει λάβει με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, με βάση την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων αυτών. Με λίγα λόγια, προχωρούμε σε κινήσεις, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε πρωτοβουλίες συνολικά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών όταν κρίνουμε ότι αυτές είναι αποτελεσματικές, και όταν κρίνουμε ότι πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές, δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, παρά τα πολύ δύσκολα που ακόμα έχουμε μπροστά μας, αποδεικνύουν αν είναι προς το θετικό μια σειρά από παρεμβάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση. Μία οικονομία που είναι η πρώτη σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη, η πρώτη σε μειώσεις φόρων στην Ευρώπη ως προς το ΑΕΠ της. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η οικονομία αυτή πάει προς την κακή κατεύθυνση ή ότι η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει μία κακή οικονομική πολιτική. Προφανώς και πρέπει κάθε μας πρωτοβουλία, κάθε καλή είδηση να μεταφράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε αντίστοιχη ανακούφιση υπέρ των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι ακόμα ο κόσμος δεν έχει δει τόσο πολύ στην τσέπη του αυτές τις θετικές ειδήσεις» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Συγκεκριμένα, ως προς τις τράπεζες, επειδή αναφερθήκατε στην αντιπολίτευση, νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ίσως να εξαιρέσουμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί τα είδαμε όλα, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τόσες διαφορετικές ερμηνείες για το τι χρειάζεται ο κόσμος για τις τράπεζες.

Η αντιπολίτευση ξεκινάει ζητώντας τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Κάτι το οποίο θα διόγκωνε το πρόβλημα, δεν θα έλυνε το πρόβλημα και δεν θα μπορούσαμε κιόλας με τα λεφτά αυτά να πάρουμε ένα μόνιμο μέτρο υπέρ των πολιτών. Όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν αποδίδει, έρχεται πάλι βιαστικά και καταθέτει μια τροπολογία που είχε 3 μεγάλα θέματα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Το πρώτο είναι ότι ουσιαστικά προσπάθησε να αντιγράψει με κακό τρόπο μάλιστα όσα είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών και πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι θα ειπωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι προτείνει πράγματα τα οποία ήδη έχει αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το τρίτο είναι ότι προτείνει κάτι το οποίο απαγορεύεται από το 1987 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Νομίζω ότι αυτό δείχνει μία προχειρότητα και μία αγωνία να βγει το ΠΑΣΟΚ και να πει ότι ορίστε εμείς τα είπαμε, δεν το χρειάζεται αυτό ο κόσμος. Δεν χρειάζεται μία αντιπολίτευση η οποία να πιάνει ένα δύσκολο θέμα -που πράγματι είναι ένα δύσκολο θέμα οι χρεώσεις των τραπεζών. Ο κόσμος έχει δίκιο που οργίζεται. Μόνο και μόνο για να πει ότι εγώ πρόλαβα, ότι εγώ το είπα πρώτος. Ξέρετε, είναι αντιδράσεις που μπορεί να τις βλέπαμε ή να τις κάναμε όταν ήμασταν στο δημοτικό, δεν είναι αντιδράσεις μιας αντιπολίτευσης που θέλει να είναι σοβαρή. Υπάρχει μια σοβαροφάνεια σε έναν λαϊκισμό. Σοβαροφανή λαϊκισμό θα τον χαρακτήριζα, αλλά εν κατακλείδι, νομίζω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος είναι ουσία και πράξεις. Αυτές θα τις ακούσουμε την Κυριακή από τον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ θα έρθει στην Ελλάδα το 2025 και όχι στην Ελλάδα το 2015. Η Ελλάδα το 2025 είναι μία χώρα που αναπτύσσεται, μεγαλώνει, ψηλώνει σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία χώρα η οποία πρωταγωνιστεί σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια και αποτελεί πλέον παράδειγμα. Θετικό παράδειγμα για ισχυρές οικονομίες και όχι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και ίσως και όλου του κόσμου. Δυστυχώς η Ελλάδα το 2015, χωρίς να φταίνε οι πολίτες, ήταν το μαύρο πρόβατο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου».

«Η Ελλάδα όμως δυνάμωσε, ψήλωσε, άντεξε, κυρίως, λόγω των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, της εργατικότητάς τους, της υπομονής τους, των αντοχών τους. Άρα προφανώς οι Έλληνες πολίτες με σκληρή δουλειά, με πολύ λιγότερες αποδοχές από όσες αξίζει αυτή η δουλειά, κράτησαν την Ελλάδα όρθια. Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ θα έρθει να δει αυτήν την Ελλάδα το 2025 και όχι την Ελλάδα του 2015» σημείωσε.

«Θεωρώ ότι αδικεί ένα πρόσωπο η αποσπασματική παρουσίαση ενός βιογραφικού και η απαξιωτική παρουσίαση ενός μέρους της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάποιου. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και με τη νέα πρέσβη, όπως και με τους προκατόχους της, θα κρατήσουμε την υψηλότατη σχέση που έχουμε, ως στρατηγικό σύμμαχό μας με τις ΗΠΑ. Θα ενδυναμώσει η σχέση αυτή και θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Τέλος για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νέου οικοδομικού κανονισμού σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή, εκτός από κάποιους που αποτελούν αντικείμενο προσφυγής. Καμία οικοδομή που έχει ολοκληρωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή. «Από 'κει και πέρα πρέπει να δούμε το συνολικό κείμενο της απόφασης. Να καθαρογραφεί η απόφαση για να μπορούμε να την εκτιμήσουμε. Είναι δεδομένος ο σεβασμός της κυβέρνησης στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά περισσότερα θα μπορούμε να πούμε όταν έχουμε καθαρογραμμένη την απόφαση. Ήδη έχει κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη τοποθέτηση με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κ. Σκυλακάκης» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό

Οι 10 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2024

Μητσοτάκης από Κρήτη: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τον τουρισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider