Prorata: Το 46% πιστεύει ότι η διαγραφή Σαμαρά δεν θα επηρεάσει την ΝΔ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Prorata: Το 46% πιστεύει ότι η διαγραφή Σαμαρά δεν θα επηρεάσει την ΝΔ
Η κατανομή των ψηφοφόρων, τα συναισθήματα που κυριαρχούν και η άποψη της κοινής γνώμης για τη διαγραφή Σαμαρά.

Το τελευταίο για το 2024 Πολιτικό Βαρόμετρο (Σφυγμός) της Prorata διενεργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 3 και 9 Δεκεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.100 ατόμων άνω των 17 ετών, καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας ανιχνεύεται στο 25.5%, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο 16%, της Ελληνικής Λύσης και του ΚΚΕ στο 8%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 7%, ενώ έπονται η Πλεύση Ελευθερίας (4.5%), η Φωνή Λογικής (4%), η Νίκη (3%), το ΜεΡΑ25 (3%), το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατίας (2.5%) και η Νέα Αριστερά (2%). Τέλος, το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων καταγράφεται στο 12.5%.

Στην μεγάλη εικόνα, τα ζητήματα που η κοινωνία ιεραρχεί ως υψηλότερης προτεραιότητας σε σχέση με την αντιμετώπιση τους είναι το επιμένον κύμα της ακρίβειας και προκλήσεις που αφορούν το σύστημα Υγείας και την περίθαλψη, την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα και εν συνεχεία την ανεργία, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Εστιάζοντας περαιτέρω στο κορυφαίο ζήτημα της περιόδου, τα οικονομικά των νοικοκυριών και την ακρίβεια, μόλις το 13% απαντάει ότι τα χρήματα επαρκούν και ότι παράλληλα μπορεί να αποταμιεύει, το 27% ότι «τα βγάζει πέρα» χωρίς δυσκολίες αλλά εν τούτοις δεν μπορεί να αποταμιεύει, ενώ το 56% δηλώνει ότι είτε καλύπτει τα απολύτως αναγκαία, είτε ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό.

Συνεπώς, τα παραπάνω βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με ορισμένα ακόμα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία το 83% δυσκολεύεται στον έναν ή στον άλλο βαθμό (πολύ, αρκετά ή λίγο) να καλύψει τα έξοδα για ενέργεια, το 81% να καλύψει τα έξοδα που αφορούν στα τρόφιμα, το 79% να καλύψει αυτά που αφορούν στην ένδυση και την υπόδηση και μεταξύ όσων ζουν με ενοίκιο ή εξοφλούν στεγαστικό δάνειο, το 78% δηλώνει πως, αντίστοιχα, αντιμετωπίζει μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών είναι η απογοήτευση και η απελπισία. Μάλιστα, το συναίσθημα της απογοήτευσης απαντάται με μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των χαμηλότερων εισοδημάτων, των γυναικών αλλά και όσων θεωρούν ότι έννοιες όπως «Αριστερά» και «Δεξιά» έχουν χάσει πλέον το νόημά τους. Τα παραπάνω στοιχεία ενδεχομένως να δικαιολογούν, τέλος, το συνολικότερο εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 69% θεωρεί πως η χώρα κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 30% πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ως προς το ζήτημα που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, αυτό της διαγραφής του Αντώνη a από τη Νέα Δημοκρατία, μόλις το 13% της κοινής γνώμης θεωρεί πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενισχύσει το κυβερνών κόμμα, το 24% ότι θα το αποδυναμώσει, ενώ το 46% ότι δεν θα το επηρεάσει. Είναι, ωστόσο αξιοσημείωτο το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο εντός της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας του 2023, περίπου 1 στους 5 θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία αποδυναμώνεται από την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός.

Τι συμβαίνει όμως με τα διάφορα σενάρια συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων; Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η προοπτική της σύγκλισης μοιάζει με δισεπίλυτη εξίσωση, δεδομένου ότι κανένα από τα πιθανά σενάρια επί των οποίων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν δεν καταγράφει αξιοσημείωτη δυναμική. Πιο συγκεκριμένα, μια πιθανή συνεργασία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι επιθυμητή από το 28% της κοινής γνώμης, μια συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιθυμητή από το 23%, ενώ μια αντίστοιχη προοπτική μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη καταγράφεται ως εξίσου περιορισμένης απήχησης (22%). Μάλιστα η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά ούτε μεταξύ των εκλογικών βάσεων των κομμάτων.Ενδεικτικά, μόλις το 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας βλέπει με θετική ματιά την προοπτική συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, και μόλις το 19% μια σύγκλιση της Νέας Δημοκρατίας με συντηρητικότερους σχηματισμούς. Αντιστοίχως, μόλις το 37% των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ προκρίνει μια συνεργασία του κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία, ποσοστό το οποίο περιορίζεται στο 32% ως προς το σενάριο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρόμοιας έντασης επιφυλακτικότητα διατηρούν και οι εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς την προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Φωνής Λογικής απέναντι σε ένα σενάριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ποιο κόμμα, ωστόσο, θεωρεί η κοινή γνώμη ότι ασκεί πιεστικότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για πρωθυπουργό της χώρας; Σύμφωνα με τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρόμετρου, το ΠΑΣΟΚ (20%) είναι το κόμμα που εκτιμάται ότι πιέζει σε μεγαλύτερο βαθμό το κυβερνών κόμμα, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ (10%), η Ελληνική Λύση (10%), η Πλεύση Ελευθερίας (6%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (5%).

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (40%) θεωρεί πως κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμμα δεν πιέζει σημαντικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται οι περισσότεροι για την πρωθυπουργία της χώρας, ενώ έπονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5%, με τα υπόλοιπα πρόσωπα να περιορίζονται σε ποσοστά κάτω του 5%. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (33%) δεν εμπιστεύεται κάποιον πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπανδρέου: Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί σημείο καμπής

Μαρινάκης για κατάταξη Economist: Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο

Σκέρτσος: Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider