ΥΠΑΜ Φιλιππίνων: Απορρίπτει τις επικρίσεις Κίνας για τη αγορά αμερικανικών πυραύλων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΑΜ Φιλιππίνων: Απορρίπτει τις επικρίσεις Κίνας για τη αγορά αμερικανικών πυραύλων
Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων απέρριψε σήμερα τις κινεζικές επικρίσεις όσον αφορά το σχέδιο της Μανίλας να αποκτήσει πυραυλικό σύστημα που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων απέρριψε σήμερα τις κινεζικές επικρίσεις όσον αφορά το σχέδιο της Μανίλας να αποκτήσει πυραυλικό σύστημα που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, απαιτώντας το Πεκίνο να σταματήσει την «ανάμιξή» του σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως σκοπεύουν να αγοράσουν το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Typhon για να προστατεύουν θαλάσσια συμφέροντά τους, σχέδιο που χαρακτηρίστηκε «κούρσα εξοπλισμών» και «πρόκληση» από τη διπλωματία της Κίνας.

«Οι Φιλιππίνες είναι κυρίαρχο κράτος κι όχι το κατώφλι οποιασδήποτε χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Χιλμπέρτο Τεοντόρο.

«Κάθε ανάπτυξη και κάθε αγορά μέσων που συνδέονται με την ασφάλεια και την άμυνα των Φιλιππίνων εμπίπτουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν υπόκεινται σε βέτο από καμιά ξένη δύναμη», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Στα τέλη Απριλίου, ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε το σύστημα πυραύλων Typhon στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο ετήσιων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων. Κατόπιν, αποφάσισε να το διατηρήσει εκεί, παρά τις επικρίσεις και τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου, που χαρακτήρισε την κίνηση αποσταθεροποιητική για την περιοχή.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων έχουν επισημάνει πως το σύστημα Typhon μπορεί να προστατεύει πλοία σε απόσταση ως και 370 χιλιομέτρων από τις ακτές της χώρας, με άλλα λόγια στα όρια του θαλάσσιου χώρου τους, δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Το χερσαίο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων «μέσης εμβέλειας», που σχεδίασε και κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχει βεληνεκές 480 χιλιομέτρων· βρίσκεται υπό ανάπτυξη εκδοχή του με πιο μακρό βεληνεκές.

Για τον υπουργό Άμυνας Τεοντόρο, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Φιλιππίνων «δεν στρέφεται εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας».

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μανίλα και το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, ιδίως εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των αψιμαχιών γύρω από υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα, διεκδικούμενους κι από τις δύο χώρες.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, αψηφώντας απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία. Η Ουάσιγκτον και η Μανίλα υπέγραψαν το 1951 διμερή αμυντική συμφωνία που προβλέπει ότι η μια χώρα θα υπερασπιστεί την άλλη σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόσοβο - εκλογές: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του κυριότερου σερβικού κόμματος

Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί εξαιτίας της κρίσης των οπιοειδών από το 2016

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να «καταστρέψει τις υποδομές των Χούθι» της Υεμένης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider