Η Γαλλία ανησυχεί ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να «παραχωρήσει τα πάντα» στη Ρωσία κατά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.
«Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ λέει: 'πρέπει να διαπραγματευτούμε, πρέπει να επιβάλουμε την ειρήνη δια της ισχύος', η δική μας ανησυχία στο Παρίσι είναι μήπως αυτή η δύναμη είναι μόνο αδυναμία», δήλωσε ο Λεκορνί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Καθώς η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «εσείς, τί έχετε στο μανίκι σας;», διερωτήθηκε. «Στο βάθος αυτό που μπορεί να μας ανησυχεί, είναι ότι στο τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παραχωρήσει τα πάντα».
Σολτς: «Όχι σε μια υπαγορευμένη ειρήνη στην Ουκρανία»
«Δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ μια υπαγορευμένη ειρήνη» στην Ουκρανία, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην πρόσφατη επικοινωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας και επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για μια «δίκαιη ειρήνη».
«Η ειρήνη πρέπει να μπορεί να διαρκέσει. Και για αυτό μια υπαγορευμένη ειρήνη δεν θα έχει ποτέ την υποστήριξή μας», δήλωσε ο κ. Σολτς. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος στη Γερμανία». Αυτή η δήλωση μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστη, αλλά σε αυτή την κατάσταση είναι κατάλληλη, συνέχισε ο καγκελάριος και επανέλαβε ότι το «φρένο χρέους» θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον αμυντικές δαπάνες. Κάλεσε μάλιστα το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να απελευθερωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια πέρα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ