Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε σήμερα πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε «ανοιχτά» πως ένας λόγος της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν η υποστήριξη που είχε δώσει προηγουμένως η Ουάσινγκτον στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είναι ο πρώτος και μέχρι τώρα ο μοναδικός Δυτικός ηγέτης που είπε ανοιχτά ότι μια βαθιά αιτία της ουκρανικής κατάστασης ήταν (...) η θέση της προηγούμενης (αμερικανικής) κυβέρνησης που ήθελε να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ στην Κρατική Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.
Εκτίμησε επίσης πως ο Τραμπ κατανοεί τη θέση του Κρεμλίνου που δικαιολόγησε την επίθεσή του λόγω της εναντίωσής του στη φιλοδοξία του Κιέβου να γίνει μέλος της ατλαντικής Συμμαχίας, οργανισμό τον οποίο η Ρωσία θεωρεί υπαρξιακή απειλή.
«Κανένας Δυτικός ηγέτης δεν το είχε πει ποτέ, και εκείνος (δηλ. ο Τραμπ) εξέφρασε πολλές φορές αυτή τη σκέψη. Είναι ένα σήμα ότι κατανοεί τη θέση μας», είπε ο Λαβρόφ.
Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε χθες, Τρίτη, μια σειρά ισχυρισμών που διατυπώνει η Ρωσία, μοιάζοντας να καθιστά υπεύθυνο τον Ουκρανό πρόεδρο για τη ρωσική επίθεση που υπέστη η χώρα του και για τη συνέχιση του πολέμου.
Ο Τραμπ είναι «ένας εντελώς ανεξάρτητος πολιτικός άνδρας. Εξάλλου, είναι ένας άνθρωπος που συνηθίζει να μιλάει ειλικρινά. Οι άνθρωποι όπως αυτός δεν κρύβουν γενικά αυτά που σκέπτονται για αξιοθρήνητα άτομα όπως ο κύριος Ζελένσκι», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ