Θετικός φαίνεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας 300 δισ. δολαρίων, τα οποία προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπό τον όρο ότι τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στις υπό ρωσική κατοχή ουκρανικές περιοχές.
Σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters, Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις 18 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία τις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του έχουν εκφράσει την πρόθεση να συναντηθούν σύντομα.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την ρωσική Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, «μπλοκάροντας» κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300-350 δισ. δολαρίων.
Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ένα σενάριο που συζητιέται στη Μόσχα είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει «τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των παγωμένων αποθεματικών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες ή στη Ρωσία. Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε ότι η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη θα κόστιζε 486 δισ. δολάρια.
Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα «δεσμευμένα» χρήματα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι κάτι που δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, και μπορεί να δώσει μια εικόνα για το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα με την Ουάσιγκτον ώστε να τερματίσουν τον πόλεμο.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ πιέζει για πρόσβαση των ΗΠΑ σε ουκρανικά ορυκτά ως ανταπόδοση της υποστήριξης της Ουάσιγκτον (της κυβέρνησης Μπάιντεν) στον πόλεμο και την ουκρανική πλευρά.
Τα αιτήματα της Ρωσίας και η G7
Τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για να σταματήσουν οι μάχες περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από τα ουκρανικά εδάφη που διεκδικεί η Μόσχα και τον τερματισμό των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από το έδαφός της, ενώ ζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Η κυβέρνηση Τραμπ σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει μη ρεαλιστικούς στόχους.
Η G7 είχε δηλώσει το 2023 ότι τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια θα παραμείνουν «στον πάγο» έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι θα ήθελε η Ρωσία να επιστρέψει στην G7.
Η διοικήτρια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν πήρε μέρος σε καμία συνομιλία για την άρση των κυρώσεων ή το «ξεπάγωμα» των ρωσικών αποθεματικών.