Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «την αντίσταση» και τον «ηρωισμό» της χώρας του σήμερα, επέτειο τριών ετών από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
«Τρία χρόνια αντίστασης. Τρία χρόνια ευγνωμοσύνης. Τρία χρόνια απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών. Είμαι περήφανος για την Ουκρανία!», έγραψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ευχαρίστησε «όλους όσοι υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Την ανάρτηση αυτή ο Ζελένσκι τη συνόδευσε με ένα βίντεο που δείχνει τη ζωή των απλών Ουκρανών στις γραμμές του μετώπου και τις καθημερινές τους ασχολίες στη διάρκεια του πολέμου.
Μόσχα: Υπέρ μια μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας και όχι μιας γρήγορης εκεχειρίας
Η Ρωσία επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία που θα αντιμετωπίζει αυτό που εκείνη θεωρεί βασική αιτία της σύγκρουσης και όχι μια γρήγορη εκεχειρία με τη στήριξη των ΗΠΑ, την οποία θα ακολουθήσει μια επανέναρξη των εχθροπραξιών, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κατά την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια συμφωνία για την Ουκρανία που θα αντέξει στο χρόνο.
«Μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να προχωρήσει προς μια σύντομη εκεχειρία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το RIA.
«Αλλά...μια εκεχειρία χωρίς μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση είναι το μονοπάτι προς μια γρήγορη επανέναρξη των εχθροπραξιών και της σύγκρουσης με ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις, περιλαμβανομένων επιπτώσεων για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Δεν το θέλουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τη διευθέτηση της βασικής αιτίας του τι συμβαίνει εντός και πέριξ της Ουκρανίας», είπε ο Ριαμπκόφ.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ που διεξήχθησαν στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες η Μόσχα έχει πει ότι συμφώνησε να εργαστεί για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την προετοιμασία των συνομιλιών για το ουκρανικό, δεν αποσαφήνισαν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία, σχολίασε ο υφυπουργός.
Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι δεν είχε καμία επιλογή παρά να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως την χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία -- κάτι το οποίο το Κίεβο και η Δύση περιγράφουν ως βάρβαρο, αποικιακού τύπου κατακτητικό πόλεμο-- εξαιτίας της «ασυγκράτητης επέκτασης προς ανατολάς του ΝΑΤΟ».
Επίσης, ο Ριαμπκόφ εξέφρασε την όχλησή του για την καταπάτηση, όπως είπε, των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό τον οποίο αρνείται το Κίεβο.
Το μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
«Στη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης τριών ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στεκόμαστε με θλίψη και σεβασμό μπροστά στις χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους και με δέος προ των ανείπωτων καταστροφών που έχουν συντελεστεί», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η σκέψη μας πηγαίνει και στους χιλιάδες ομογενείς μας στη Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές, οι οποίοι βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειές του».
Όπως τονίζει, «η Ελλάδα διαχρονικά και ως ζήτημα αρχής στηρίζει την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει κάθε χρήση βίας, αλλά και την απειλή χρήσης βίας έναντι κυρίαρχων κρατών».
«Η μόνη λύση είναι η κατάπαυση των φονικών συγκρούσεων και η θεμελίωση μιας γενικά αποδεκτής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ