Στη θεσμοθέτηση του προσωπικού αριθμού (ΠΑ) στις νέες ταυτότητες, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ERTnews.
«Είναι ένας αριθμός που έρχεται να λύσει ζητήματα καθημερινής τρέλας που βιώνουν οι πολίτες γιατί έχουν την ατυχία, το όνομά τους, το επίθετό τους ή ημερομηνία γέννησής τους να είναι διαφορετική από μητρώο σε μητρώο, διαφορετική στο μητρώο των ταυτοτήτων» πρόσθεσε. Παράλληλα τόνισε ότι «ο προσωπικός αριθμός υπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά πλέον θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες», προσθέτοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Μάρτιο.
Σχετικά με την απώλεια ταυτότητας, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η ύπαρξη του προσωπικού αριθμού δεν σημαίνει πως μπορεί να γίνει κακή χρήση του χωρίς περαιτέρω έλεγχο».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή MyStreet που θα είναι διαθέσιμη τέλη Μαρτίου και η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χώρου, επιτρέποντας στους πολίτες να ελέγχουν εάν τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους και πλατείες καταλαμβάνουν νόμιμα τον χώρο. «Οι δήμοι δεν μπορούν να επιτηρούν τα πάντα, γι’ αυτό και οι πολίτες θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να καταγγέλλουν παραβάσεις», εξήγησε.
«Το MyStreet έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό, ό,τι έκανε εξαιρετικά επιτυχημένα το MyCoast για τις παραλίες πέρυσι το καλοκαίρι» πρόσθεσε. Και όπως είπε, μέσω αυτής της εφαρμογής ο πολίτης περπατώντας όταν βλέπει ένα εμπόδιο μπροστά του να βλέπει εαν αυτός ο χώρος νομίμως έχει ενοικιαστεί ή όχι.
Σε ερώτηση για πιθανή εφαρμογή όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν οχήματα παρκαρισμένα σε ράμπες ΑμεΑ ή στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, απάντησε ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά η αστυνόμευση παραμένει ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. «Υπάρχουν όμως παραβάσεις που εξοργίζουν, όπως τα πατίνια που εγκαταλείπονται άναρχα στις πόλεις. Θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση ώστε να σταματά η χρέωση μόνο αν παρκάρουν σε συγκεκριμένα σημεία», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας που επιτυγχάνεται από την κατάργηση της υποχρεωτικής προσκόμισης φωτοτυπίας στο Δημόσιο, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να δίνουμε φωτοτυπίες, όταν μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα μέσω του gov.gr wallet». «Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λέει ότι δεν μπορεί οι ταυτότητες να γίνονται φέιγ βολάν γιατί πάνω έχουν πολλά προσωπικά στοιχεία και δεδομένα. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να περιορίσουμε τη διακίνηση αυτών των στοιχείων. Πώς θα το κάνουμε; Με το να σταματήσουμε πλέον και για τον δημόσιο τομέα που έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα σε εύλογο διάστημα το να δίνουμε φωτοτυπίες», εξήγησε.
Παπαστεργίου για Τέμπη: Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της
«Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά ζητούν δικαιοσύνη από εκείνους που βλέπουν σε αυτές τις διαδηλώσεις μια πολιτική ευκαιρία» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με αφορμή την θλιβερή επέτειο δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη.
«Εκτός από συγγενείς, φίλους και ανθρώπους που θέλουν να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων βλέπουμε και κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεις και σέχτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συνάντηση. Και αυτό από μόνο του συνιστά ένα πρόβλημα» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο κ. Παπαστεργίου. «Μου είναι απόλυτα κατανοητό το να βρεθούν σε πλατείες, στην περιοχή των Τεμπών, οι συγγενείς δύο χρόνια μετά για κάτι που κανείς μας δεν θέλει να ξανασυμβεί» δήλωσε προσθέτοντας ότι «όλα όσα παράγονται από αυτή την επιθυμία δημιουργούν ζητήματα».
Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος θα κατέβαινε στα συλλαλητήρια εάν δεν ήταν υπουργός απάντησε ότι θα πήγαινε στο σημείο της τραγωδίας, όπως θα κάνει η οικογένεια του κ. Πλακιά αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετείχε σε μια συγκέντρωση σε άλλη πόλη. Απαντώντας σε σχόλιο για το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι απέναντι στους συγγενείς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν ισχύει αυτό.
«Δεν νομίζω. Και δεν πρέπει να γίνει αυτό. Ό,τι και να πει ένας άνθρωπος ο οποίος έχασε το παιδί του, τον αδελφό του, μου είναι απόλυτα κατανοητό, όσο ακραίο κι αν είναι. Δεν θέλει κανείς μας να βρεθεί στη θέση των ανθρώπων αυτών» σημείωσε επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση των συγκεντρώσε κόμματα για πρόσκαιρα οφέλη.
Μιλώντας για την διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι «την αλήθεια θα τη βρει η δικαιοσύνη και οφείλουμε να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Γιατί πάρα πολλές φορές τελικά, μπρος στην ορμή αυτή που παρατηρείται στο να γίνει η δουλειά γρήγορα, κάνουμε το αντίθετο, φέρνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Καθυστερούμε τη δικαιοσύνη».