Τελευταία ενημέρωση 17:45
Αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες για «διαφθορά» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», βρίσκεται ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς.
«Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, (επτά) ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της μητροπολιτικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κατηγορούνται για βοήθεια τρομοκρατικής οργάνωσης, με συμμετοχή σε αυτήν», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα και επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα. Συμπλήρωσε ότι η όποια σύνδεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εν εξελίξει νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της σύλληψης Ιμάμογλου, είναι υπέρ των ορίων και ισοδυναμεί με αυθάδεια.
Ο Τουντς ανέφερε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στα τουρκικά δικαστήρια, τα οποία είναι ανεξάρτητα. Πρόσθεσε ότι οι δρόμοι δεν είναι το μέρος για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η χρήση λέξεων όπως «πραξικόπημα» για τον χαρακτηρισμό νομικών διαδικασιών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη.
- Υπό κράτηση για 4 ημέρες ο Ιμάμογλου: Το πρώτο μήνυμα μετά τη σύλληψη
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Βαθιά ανησυχητική» η σύλληψη Ιμάμογλου
- Τουρκία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης
Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πως η απόπειρα σύνδεσης δικαστικών ερευνών και υποθέσεων με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είναι, τουλάχιστον, πράξη θράσους και ανευθυνότητας». «Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ύποπτοι φέρονται να έχουν διαπράξει το έγκλημα της συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση σε συνέργεια" και "αδικήματα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης που συστάθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος, συμπεριλαμβανομένων δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, χειραγώγησης προσφορών, διακεκριμένης απάτης και παράνομης απόκτησης προσωπικών δεδομένων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του του το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τονίζει ακόμη ότι στην Τουρκία «ο διαχωρισμός των εξουσιών - νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική - αποτελεί θεμελιώδη αρχή. Η δικαστική εξουσία δεν δέχεται εντολές από κανέναν».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η επίθεση στη δικαιοσύνη, η απειλή δικαστικών λειτουργών ή η προσβολή τους είναι εντελώς απαράδεκτη σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Αντί να επιδίδεστε σε ενέργειες και συμπεριφορές που επιδιώκουν να παρεμποδίσουν τις έρευνες που διεξάγονται για χάρη της δικαιοσύνης, είναι απαραίτητο να ενεργείτε με κοινή λογική. Η απόφαση που θα εκδοθεί από την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι δεσμευτική για όλους...».
Τουρκία: Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις - Συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης που υποστηρίζουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου έσπασαν οδοφράγματα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της σύλληψής του και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αντίκτυπος της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης ήδη έχει ταρακουνήσει τη χώρα.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο πολιτικός που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία σήμερα, έπειτα από θεαματική επιχείρηση στο σπίτι του, λίγα 24ωρα προτού οριστεί υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, (CHP) κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου. Το CHP κάλεσε σε συγκέντρωση σε γραφεία του κόμματος σε όλη τη χώρα στις 14:00. Ωστόσο, το κόμμα είπε πως δεν θα γίνουν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω της πολυήμερης απαγόρευσης διαδηλώσεων που επέβαλε ο κυβερνήτης της πόλης. Το CHP καταδίκασε τη σύλληψη Ιμάμογλου κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» που έχει στόχο να εκτοπίσει τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απομακρυνθεί από τη δημοκρατία. «Η δημοκρατία ήταν ένα τρένο και ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβαζόταν σε αυτό μόνο όσο τον βόλευε. Τώρα, αυτός αποβιβάστηκε από αυτό το τρένο και εντάχθηκε στις τάξεις των πραξικοπηματιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκούρ Οζέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Η σύζυγος του δημάρχου, η Ντιλέκ Ιμάμογλου, θεωρεί τον Ερντογάν υπεύθυνο για την κράτηση του συζύγου της. Ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι ότι νίκησε τους αμφισβητίες του στην κάλπη, είπε σε βίντεο. «Ζούμε σε δικτατορία», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 40χρονος Κουζάι, ένας καταστηματάρχης σε δρόμο με θέα την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Τέσσερα οχήματα για την αντιμετώπιση των ταραχών εξοπλισμένα με κανόνια νερού βρίσκονται παρατεταγμένα στην κορυφή των σκαλοπατιών με θέα την τεράστια πλατεία, γύρω από την οποία υψώθηκαν μεταλλικά φράγματα σήμερα το πρωί για να αποτραπούν τυχόν συγκεντρώσεις σε αυτό το σημείο που έγινε το επίκεντρο, το 2013, ενός κύματος διαμαρτυριών κατά του Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.
Μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας όπου κρατείται ο Ιμάμογλου από τα ξημερώματα, εκατοντάδες άνθρωποι, σε απόσταση από αστυνομικά φράγματα, συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν «Ιμάμογλου, δεν είσαι μόνος!», «Κυβέρνηση Παραιτήσου!» ή «Μια μέρα η ζυγαριά θα γείρει και το AKP (σ.σ. το κυβερνών κόμμα) θα λογοδοτήσει στον λαό».
Στη διάσημη οδό Ιστικλάλ, εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Η σύλληψη του δημάρχου της πόλης έπληξε την ήδη ασταθή τουρκική λίρα, που κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ το πρωί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ