Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το Ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να παραμείνουν ενωμένοι και να επιβάλουν την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ρωσική απάντηση στις ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ο Μακρόν τόνισε ότι σε πρώτη φάση μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η παρουσία αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και ότι θα μεταβούν στην Ουκρανία μετά την επίτευξη μίας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξής τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την ΕΕ των δανείων που έχει αποφασίσει να παράσχει στην Ουκρανία η G7. Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και η Κίνα, ενώ ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας θεώρησε σκόπιμο να εκφράσει τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Ο συστηματικός χαρακτήρας των διώξεων σε βάρος της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, όπως και η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» υπογράμμισε, ενώ σχετικά με τις ως τώρα διαβουλεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα τους.
«Υπήρξαν παράλληλες συζητήσεις που κατέληξαν σε 3 διαφορετικά ανακοινωθέντα που λένε διαφορετικά πράγματα. Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το ρωσικό σχέδιο που συνίσταται στο να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε με στόχο να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο και να συνεχίζουμε τις εις βάρος του επιθέσεις» επεσήμανε.
Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του έναντι της απόφασης του Τραμπ να αυξήσει κατά 25% τους δασμούς επί των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα του πως θα αναθεωρήσει η αμερικανική απόφαση που «από οικονομικής και γεωπολιτικής απόψεως είναι λανθασμένη».
Στάρμερ: Πρωτοφανούς κλίμακας η κινητοποίηση της Ευρώπης
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση που βλέπει την Ευρώπη «να κινητοποιείται» για την ειρήνη στην Ουκρανία «σε πρωτοφανή κλίμακα εδώ και δεκαετίες». «Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης», δήλωσε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. «Θα είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε λειτουργική μια ειρηνευτική συμφωνία οποτεδήποτε η ακριβή της μορφή παρουσιαστεί και θα εργαστούμε μαζί για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αναλάβει την υπεράσπισή της και την αποτροπή στο μέλλον. Συμφωνήσαμε εδώ στο Παρίσι ότι είναι σαφές πως οι Ρώσοι κωλυσιεργούν» εξήγησε.
«Παίζουν παιχνίδια και παίζουν για να κερδίσουν χρόνο. Δεν θέλω να θέσω μια σκληρή προθεσμία σε αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την ειρήνη να αναπτύσσεται στην Ουκρανία μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, και όχι μηνών και μηνών» πρόσθεσε ενώ επεσήμανε επίσης ότι δεν τώρα είναι η στιγμή για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ηγέτες στο Παρίσι.
Τόνισε ότι οι ηγέτες στη συνάντηση ήταν «πλήρως σαφείς ότι τώρα δεν είναι η στιγμή για την άρση των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας), ακριβώς το αντίθετο». Σε σχέση με τους αμερικανικούς δασμούς, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» όταν έρθει η ώρα για την επιβολή τους, παρά τη δήλωση σήμερα της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να "κλιμακώσει" τους εμπορικούς πολέμους.
Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να διχάσει Ευρώπη και ΗΠΑ
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «διχάσει» την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας. Επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη.
Προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα». «Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων... Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.