Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία μετά την καταδίκη Λεπέν - Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία μετά την καταδίκη Λεπέν - Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις
Μαρίν Λεπέν / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο αντίκτυπος της δικαστικής απόφασης στη Γαλλία είναι πολιτικός «σεισμός». Η σημασία του αποκλεισμού Λεπέν από τις εκλογές και οι επόμενες κινήσεις της.

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της Γαλλίας η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, με τη πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με την ακροδεξιά να καταγγέλλει την απόφαση και να καλεί σε κινητοποιήσεις και τα περισσότερα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση, ενώ η 56χρονη που είναι αντιμέτωπη με φυλάκιση 4 ετών, εκ των οποίων τα 2 σε κατ` οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα ασκήσει έφεση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» που καταδίκασε την Λεπέν σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για 5 χρόνια. Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί ενώ επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Όταν ασκηθεί έφεση, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, άρα θα «μπει φρένο» στην ποινή, όμως η στέρηση του εκλέγεσθαι παραμένει, διότι ο δικαστής την επιβάλλει σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον εν λόγω νόμο τον είχε ψηφίσει και η Λεπέν και μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση, σε περίπτωση υπεξαίρεσης, να είναι δια βίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Παρίσι, το μόνο που μπορεί να κάνει η Μαρίν Λεπέν είναι να ζητήσει από το Εφετείο να την εξαιρέσει από την άμεση ισχύ που επέβαλε το πρωτοδικείο. Η ελπίδα όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αμυδρή, διότι οι δικαστές εξήγησαν σχολαστικά την απόφασή τους με λεπτομερή αναφορά στον ισχύοντα νόμο.

Ο αντίκτυπος αυτής της δικαστικής απόφασης στη Γαλλία είναι πραγματικά πολιτικός «σεισμός». Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν γι αυτό. Υπάρχουν αντιδράσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που καταδικάζουν μέχρι και και τους δικαστές. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένας «πολιτικός θάνατος», αναφέρουν. Για εκτέλεση της δημοκρατίας, μιλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λε Πεν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά. Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», ανέφερε.

Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», επεσήμανε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέτσκοφ ανέφερε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της Δημοκρατίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν που δήλωσε αλληλέγγυος της Λεπέν.

Με τη σειρά του, στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι εξήγησε ότι η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης «εμπνέεται από την ΕΕ και συνιστά κήρυξη πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών», ενώ ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Γκεέρτ Βίλντερς έμεινε «συγκλονισμένος» από την «εξαιρετικά σκληρή απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου».

Στο εσωτερικό της Γαλλίας όλες σχεδόν οι προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς εξέφρασαν την στήριξή τους στην Μαρίν Λεπέν ενώ ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας ο βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού κόμματος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί διευκρίνισε ότι «καμιά πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ για καταδίκη Λεπέν: Θα υπάρξει αντίδραση όπως συνέβη με τον Τραμπ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider