«Θα ψηφίσουμε μόνοι μας τα μέτρα, ας τα βρει με τους δανειστές η ΝΔ»

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θα ψηφίσουμε μόνοι μας τα μέτρα, ας τα βρει με τους δανειστές η ΝΔ»

Να κλείσει το θέμα της ψήφισης των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία και να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στη ΝΔ επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι «είναι πρόβλημα της ΝΔ» ένα ενδεχόμενο αίτημα για δέσμευση της αντιπολίτευσης απέναντι στα μέτρα της συμφωνίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι δανειστές δεν έχουν και δεν μπορούν να θέσουν ζήτημα ψήφισης των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία. Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εάν ζητηθούν γραπτές δεσμεύσεις των δανειστών από την αξιωματική αντιπολίτευση, «αυτό είναι θέμα του ΔΝΤ και της ΝΔ και δεν έχει καμία απολύτως νομική συνέπεια».

Σε ό,τι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ότι οι «πολιτικές συζητήσεις» των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες γίνονται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να «σφραγιστεί» η τεχνική συμφωνία και στη συνέχεια να υπάρξει, όπως είπε, μια απόφαση «ει δυνατόν εντός του Απριλίου». Περιγράφοντας μάλιστα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς μια συνολική συμφωνία, σημείωσε ότι αυτό που ακολουθεί το staff level agreement είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμφωνία για τους στόχους επί των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μάλιστα το ΔΝΤ για την κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι και οι δανειστές θα πρέπει να αναλογιστούν το χρόνο που τρέχει, ενώ αξιολόγησε ως θετική τη διατύπωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αποδοκίμασε, ωστόσο, τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup για τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης επανέλαβε ότι βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί μία φράση για τα εργασιακά το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κοινό ανακοινωθέν, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό, αφού δεν έχει – όπως είπε – πολιτική σημασία.

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια περί παράτασης πληρωμών ή της διαπραγμάτευσης έως το φθινόπωρο, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά τις επαφές των υπουργών με τους δανειστές στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για καθυστερήσεις στο ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει η συμφωνία αυτή να προστατευθεί με κάθε τρόπο και απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τη στάση της ΝΔ επί της δικαστικής απόφασης για το Βατοπέδι ή τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider