Σε Ρώμη και Βρυξέλλες είναι στραμμένα από σήμερα τα βλέμματα για τη διαπραγμάτευση, αφού η σιγή ιχθύος που επικρατεί τα τελευταία δύο 24ωρα από τη βελγική πρωτεύουσα και την εκεί παραμονή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας, δύο τινά μπορεί να σημαίνει: είτε ότι η απόσταση κυβέρνησης-Θεσμών γεφυρώνεται - όπως διαρρέεται τεχνηέντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο - είτε ότι οι εξελίξεις θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερο χρόνο.
Αυτό που κρίνεται τις επόμενες ώρες είναι εάν οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου πραγματικά υπάρχει σημείο επαφής και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το insider.gr, λέγεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά σε αυτές των δανειστών και δεν αποκλείεται να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα «σφραγιστεί» τελικά με την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξει και ο δρόμος για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) εν όψει του άτυπου Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Σε διαφορετική περίπτωση, και αυτό το ορόσημο θα χαθεί και πλέον μετακινείται στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος στενεύει επικίνδυνα για την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι απεύχεται τέτοια σενάρια και τώρα βιάζεται να κλείσει την εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης.
Ακόμη και στην περίπτωση τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση, ωστόσο, επιδιώκει μια συνολική συμφωνία, εννοώντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και την οριοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχος είναι μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αυτό να γίνει ακόμη και πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πολιτική διαπραγμάτευση - ανεξαρτήτως της έκβασης των εκ των σύνεγγυς διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες - ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει υψηλές επαφές στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για συμπερίληψη στο κείμενο της διακήρυξης μιας φράσης για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία παραπέμπει ευθέως στα εργασιακά και τις διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ, παραμένει «ζωντανή». Αυτό είπε, άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «καρφώνοντας» παράλληλα για τις δηλώσεις για τον ευρωπαϊκό νότο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν παράλληλα το ενδεχόμενο βέτο στη Ρώμη ή να μην συνυπογράψει το κείμενο της διακήρυξης η Ελλάδα, εάν δεν συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη φράση, αποσυνδέοντας έτσι την εξέλιξη αυτή από την πορεία της διαπραγμάτευσης και εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο πολιτικά και όχι δεσμευτικά.
Και ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του, τόνισε ότι όλοι θέλουν μια συμφωνία εντός του Απριλίου, ωστόσο τόνισε με νόημα ότι απαιτούνται «δύσκολες αποφάσεις». Την πραγματικότητα αυτή βιώνει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές της για τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα απορρίπτει σενάρια ψήφισής τους από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Δεν αποκλείει, ωστόσο, το αίτημα από τους δανειστές για έγγραφη δέσμευση της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι «αυτό είναι πρόβλημα της ΝΔ», με εμφανή διάθεση έτσι να μεταθέσει το πολιτικό πρόβλημα στην πλευρά της οδού Πειραιώς που δηλώνει σε όλους τους τόνους «δεν ψηφίζουμε μέτρα ούτε αντίμετρα». Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο έχει πει ότι «υπάρχει συνέχεια στο κράτος», έστω και αν η ΝΔ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.