Αναζωπύρωση υπήρξε την Τρίτη το μεσημέρι στο μέτωπο Μαξίμου-Στουρνάρα, το οποίο είχε καταλαγιάσει το προηγούμενο διάστημα, καθώς η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη τη Δευτέρα υπέρ της ανάγκης άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης δημιούργησε εκνευρισμό στον κυβερνητικό άξονα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, από την πλευρά της κυβέρνησης, μιλώντας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση (και όχι απαντώντας σε ερωτήσεις) από το βήμα του κυβερνητικού briefing. «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, κλιμακώνοντας την ένταση με τον κ. Στουρνάρα.
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος δεν έμεινε εκεί και επέλεξε, εμμέσως πλην σαφώς να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Στουρνάρα για το μη έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση –επικαλούμενοι μάλιστα τη θεσμική τους ανεξαρτησία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης – να αναρωτηθούν:
• Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. το Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ;
• Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν τα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. για το 2018 και το 2019;
Και επίσης:
• Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής;», σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κάπως έτσι, ο κ. Τζανακόπουλος μπορεί να μην επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά οι αναφορές σε αξιωματούχους που επικαλούνται τη θεσμική τους ανεξαρτησια, ενώ υπήρξαν πρόσφατα στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ούτε για το ποιον εννούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε για την κυβερνητική δυσαρέσκεια του κ. Στουρνάρα μέσω οικονομικής ιστοσελίδας.
Να σημειωθεί, πάντως, πως, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, ενόχληση υπάρχει και για τις διαρκείς παρεμβάσεις του επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, αν και το απόγευμα της Τρίτης ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να μην σηκώσει τους τόνους μιλώντας στο συνέδριο του γραφείου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Γιατί όμως το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε να σηκώσει ξανά το θέμα; Κατά τις πληροφορίες του Insider.gr η χρονική στιγμή της παρέμβασης του κ. Στουρνάρα προκάλεσε αντιδράσεις στα ενδότερα του Μαξίμου. Υπάρχει, βέβαια, και ένα ακόμα ζήτημα: με αφορμή την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ξεκίνησαν να κυοφορούνται εκ νέου σενάρια για κυβέρνηση από την ίδια Βουλή, αλλά με άλλο πρωθυπουργό. Κάπως έτσι και δοθείσης της παρέμβασης του κ. Στουρνάρα, το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε αφενός να κάψει τέτοια σενάρια εν τη γεννέσει τους, αφετέρου να υπενθυμίσει πως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν είναι δική της υπαιτιότητα, αλλά απόρροια των πρόσθετων απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Κινητικότητα για το SLA
Με αυτά και με αυτά, πάντως, στο μέτωπο της αξιολόγησης παρατηρείται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε στη Βουλή πως η τεχνική συμφωνία θα προκύψει πιο γρήγορα ίσως απ' ότι αναμένουν αρκετοί, ενώ παρόμοια εικόνα έδιναν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, σε συζητήσεις με το Insider.gr και κυβερνητικοί βουλευτές, χωρίς όμως να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το βάρος του πακέτου, το οποίο θα κληθούν να άρουν, σε περίπτωση που η τεχνική συμφωνία επέλθει.
Να σημειωθεί, τέλος, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε στο δόγμα «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», αφήνοντας μεν ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφισης ορισμένων μέτρων που απορρέουν από τυχόν SLA προκαταβολικά συνδέοντας δε το συνολικό πακέτο και με τις προβλέψεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιομικό μονοπάτι. Απλώς ειπείν: μπορεί τις επόμενες εβδομάδες οι βουλευτές να ψηφίσουν ορισμένα μέτρα, που αφορούν προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έφτασε ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά, με βάση τα όσα λέει το κυβερνητικό επιτελείο, τα μείζονα θα κυρωθούν, όταν σχηματοποιηθεί συνολικά το πακέτο της συμφωνίας.
Το «τυράκι» για τους 153
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια ατάκα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στη Βουλή, προς το τέλος της ομιλίας του για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου: «Όσο έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία-και θα την έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα-δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Ολες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους».
Στόχος της εν λόγω αναφοράς ήταν τόσο η κοινωνία όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές, μιας και ο πρωθυπουργός συσχέτισε την παράταση του κυβερνητικού βίου με τη διευρεύνηση σκανδαλωδών υποθέσεων. Κάτι που, φυσικά, προϋποθέτει την ψήφιση των δύσκολων μέτρων της συμφωνίας, όταν έρθουν στη Βουλή.