Ομολογουμένως, η ανακοίνωση του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά μπορεί να προκάλεσε έκπληξη, όπως και η προαναγγελία περαιτέρω επαφών του προέδρου της ΝΔ με πολιτικούς αρχηγούς, πλην όμως γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν στο Koolnews.gr πως η επαφή μεταξύ των δύο επιτελείων είχε γίνει πριν από μερικές μέρες, με την ημερομηνία και την ώρα να οριστικοποιούνται σήμερα. Ως προς την ατζέντα, πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η λειτουργία των θεσμών, ζήτημα, το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ «σηκώνει» εσχάτως, μετά και τις εξελίξεις με την υπόθεση Ράικου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει εκ νέου να επιβάλλει τη δική του ατζέντα, ώστε η ΝΔ να μην εγκλωβίζεται στην κουβέντα για τη διαπραγμάτευση, κάτι που επιχειρεί και με τις επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τις πληροφορίες του Koolnews.gr η πρόθεση είναι να γίνουν αρκετές συναντήσεις ακόμα, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, ενώ πηγές από το Ποτάμι, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων σε επικοινωνίες της ιστοσελίδας μας μαζί τους δήλωναν άγνοια για προγραμματισμένα ραντεβού, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεν θα γίνει ο σχετικός προγραμματισμός.
Όπως είναι φυσικό, βασικό κομμάτι της συζήτησης θα είναι η κατάσταση στην οικονομία. Κεντρική εκτίμηση της ΝΔ είναι πως, ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, όπως δείχνει να συμβαίνει, η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα, αλλά και οι πολίτες λόγω της υπερφορολόγησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Υπό αυτό το πρίσμα, κεντρική γαλάζια πηγή εξηγούσε ότι είναι σκόπιμο να συζητηθεί εκτενώς η κατάσταση της οικονομίας και με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μιας και η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και, παρά τα μηνύματα περί συμφωνίας, οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες.
Βέβαια, σύμφωνα με έτερο συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, ένας από τους κεντρικούς άξονες της συζήτησης των δύο θα είναι η θεσμική λειτουργία, μιας και η κατάσταση στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς είναι ένα ζήτημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει από τις αρχές της εβδομάδας. Βλέπουμε επίσης παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης. Επισημαίνω την χθεσινή, πολλοστή, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου εκφράζεται για μία ακόμα φορά «η έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους». Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται αθέμιτες πιέσεις προς Δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα. Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας. Η Νέα Δημοκρατία έχει, από ιδρύσεώς της, συνδεθεί με το δημοκρατικό κεκτημένο στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν το καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τους θεσμούς. Και μπορούμε να το κάνουμε. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του απλού πολίτη. Αν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καταρρέουν όλα. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στο συντονιστικό των τομεαρχών τη Δευτέρα, καταδεικνύοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάπως έτσι, το εν λόγω ζήτημα θα απασχολήσει και τη συνάντηση με την κ. Γεννηματά, μιας και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως «δεν γίνεται να βγαίνει τόσες φορές η Ένωση Δικαστών και να κάνει βαριές καταγγελίες και να μην υπάρχει θέμα».
Βέβαια, από ορισμένους κύκλους εκπορεύεται το σενάριο πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναλύσει και την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά ως προς τους πολιτικούς συσχετισμούς, με το βήμα στην…επομένη των εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν. Όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε να είναι ο τόπος για τέτοιες διεργασίες. Πάντως, είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια σαφέστερη εικόνα ως προς τη συνολική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς αυτό όμως να έχει άμεσο αντίκτυπο, μιας και φαίνεται πως οι πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον για το 2017, απομακρύνονται.