Από το απόγευμα της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου με… προαναγγελτική διαρροή του και ενώ δεν ήταν σαφές αν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ξόρκιζε τα σενάρια «καταστροφολογίας» και παρέπεμπε σε ανακοινώσεις, μόλις υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, δηλαδή με την ολοκλήρωση των επαφών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Κατά τις πληροφορίες, ο κύκλος επαφών, στον οποίο αφιερώθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οδήγησαν σε έναν… μερικό λευκό καπνό, μιας και αναμένεται η επανάληψη του Brussels Group, με τον υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι μεταβαίνουν από σήμερα στις Βρυξέλλες για μαραθώνιο επαφών σε υψηλό επίπεδο με του επικεφαλής των θεσμών.
Ο κυβερνητικός στόχος είναι απλός: να έχει υπάρξει, αν όχι Staff Level Agreement, τουλάχιστον ένα περίγραμμα συμφωνίας έως το Eurogroup της Παρασκευής, όπου το ζήτημα της Ελλάδας είναι τέταρτο στη ατζέντα. Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί άλλος χρόνος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός σήκωσε πολλάκις το τηλέφωνο, προκειμένου η διαδικασία να ξεμπλοκάρει. Βέβαια, ρεαλιστικά, θα πρέπει να επέλθει και εναρμόνιση θέσεων στο εσωτερικό των θεσμών, με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να αποκαλύπτει τη θεμελιώδη διαφωνία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, προτάσσοντας έτι μια φορά το ζήτημα του χρέους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, παράλληλα, δύο στοιχεία: όσο οι θέσεις Ταμείου-Βερολίνου δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες, τόσο πιο δύσκολη θα είναι ακόμα και η τεχνική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν φτάσει και πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να «παγώσει» το χρόνο των αποφάσεων έως την Εαρινή του Σύνοδο, σενάριο που το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει με ένταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου δηλαδή να υπάρξει απεμπλοκή και το ελληνικό ζήτημα να μην παραπεμφθεί για άλλη μια φορά στις καλένδες.
Κάπως έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν με ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι στις Βρυξέλλες, με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας να είναι άμεση προτεραιότητα, αλλά και ρητή κατευθυντήριος γραμμή προς τη διαπραγματευτική ομάδα. Βέβαια, είναι σαφές πως κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν το βράδυ της Δευτέρας φειδωλές ως προς τις διαρροές, αναφορικά με τις προοπτικές σύγκλισης στις Βρυξέλλες τις επόμενες δύο μέρες, αλλά, κατά πληροφορίες του insider.gr, υφίσταται κεντρικά η εκτίμηση πως τουλάχιστον ένα περίγραμμα συμφωνίας είναι εφικτό. Παράλληλα, κατά τις ίδιες βραδινές πληροφορίες, η απόφαση μετάβασης των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση υπουργών στις Βρυξέλλες αντί της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα πάρθηκε ως αποτέλεσμα των επαφών Τσίπρα-Τσακαλώτου και ακριβώς με τη λογική της απεμπλοκής. Να σημειωθεί, πάντως, πως από ευρωπαϊκές πηγές τηρείται στάση αναμονής ως προς τη δυναμική της συζήτησης και την εν λόγω προοπτική απεμπλοκής, αν και τονίζεται ότι στόχος είναι να υπάρχει απτή πρόοδος, κατ’ ελάχιστον, ως την Παρασκευή.
Κάπως έτσι, το σκηνικό της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταφέρεται από σήμερα εκ νέου στις Βρυξέλλες, με το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όπως και στον προηγούμενο γύρο του Brussels Group, να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ώστε να ενημερώνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να επεμβαίνει όπου απαιτείται.