Οι έμπειροι περί τα κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ το έλεγαν ήδη από την Παρασκευή: η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να είχε επιμέρους διαφωνίες, αλλά εν τέλει κανείς δεν θα ρίσκαρε να επιχειρήσει ανοιχτή ρήξη με την κομματική πλειοψηφία, την οποία είχε με το μέρος του ο πρωθυπουργός.
Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός ξεπέρασε με άνεση τον «σκόπελο» του κόμματος, μιας και η συμφωνία εγκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση (έντεκα ΟΧΙ και δώδεκα ΠΑΡΩΝ κατεγράφησαν μόνο). Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει από το πρωί με την ομιλία του να στείλει πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματός του, όσο και προς την αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει τον κυβερνητικό βίο ως μια διαρκή μάχη, με απώτερο στόχο την οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με το πλαίσιο της συμφωνίας που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, δημιουργούνται σταδιακά και οι συνθήκες για το τέλος της επιτροπείας και της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έγιναν και συμβιβασμοί, ενώ ακόμα τόνισε πως κάποια μέτρα είναι αχρείαστα και «δεν θα τα επιλέγαμε». Στο τελικό…ζύγι όμως, ο κ. Τσίπρας, εξήγησε πως τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα των εργασιακών, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και στο QE, στο οποίο εκτίμησε πως η χώρα θα ενταχθεί, αφού έχει προηγηθεί η μελέτη βιωσιμότητας χρέους και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Παράλληλα, ένα σημείο που ο πρωθυπουργός πρόταξε ήταν και οι συμμαχίες της χώρας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην παρέμβαση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Κατά πληροφορίες του Insider.gr τόσο από γερμανικούς όσο και από ελληνικούς, ανώτερους πολιτικούς κύκλους, η παρέμβαση του κ. Γκάμπριελ προς την καγκελάριο Μέρκελ ήταν καταλυτική-πέρα από τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού με την ίδια, τους διαλόγους των οποίων αποκάλυψε η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στο κόμμα του τη στάση…του εχθρού, επιχειρώντας να βγάλει στη σέντρα κατά κύριο λόγο τη ΝΔ. «Μακάρι να είχαμε μια αντιπολίτευση με ιδεολογικές διαφορές και όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο της εξουσίας», ανέφερε με νόημα σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του, ενώ κλιμάκωσε την επίθεσή τους προς το «παλαιό πολιτικό σύστημα», λέγοντας πως για δεύτερη φορά, μετά την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015, προσπάθησε να ανατρέψει τη δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση δια της οδού της υπονόμευσης στο διαπραγματευτικό μέτωπο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στόχος των «εσωτερικών εχθρών» ήταν να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, λέγοντας ότι παράγοντες από το εσωτερικό «δεν δίσταζαν να ταχθούν ποτέ στο πλευρό των δανειστών. Όταν έβλεπαν εμπλοκή μας έλεγαν ότι κωλυσιεργούμε κι όταν έβλεπαν σημαία προόδου έλεγαν «φορτώνετε με μέτρα τον λαό», ενώ τέλος επετέθη για τη στάση του και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Με αυτά και με αυτά, πάντως, και δια της επίκλησης τόσο των εσωτερικών εχθρών όσο και αυτών που απεργάζονταν σενάρια επιστροφής στο 2015, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό στο οποίο καταλήγουμε τώρα τους χαλάει τα σχέδια: Στο εξωτερικό δεν τους περνάει η επιστροφή σε σενάρια του 2015 και στο εσωτερικό βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και δια της αναφοράς ότι «τα στελέχη μας δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη», ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος πως τα στελέχη της Κ.Ε. και οι βουλευτές θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ήτοι, να ψηφίσουν τα μέτρα, τα οποία κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε πως θα έρθουν στη Βουλή σε «πακέτο» μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και εφόσον, βεβαίως, έχουν επιστρέψει τα τεχνικά κλιμάκια και έχει κλειδώσει το Staff Level Agreement.
Πού αποσκοπεί η παρέμβαση Φίλη
Να σημειωθεί, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τρισέλιδη παρέμβαση στελεχών του κόμματος υπό τον Νίκο Φίλη για την πορεία της κυβέρνησης, με τους βουλευτές Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλα στελέχη που προέρχονται από τους «53» να το συνυπογράφουν. Το κείμενο, εν τέλει, δεν ετέθη σε ψηφοφορία, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε ούτε ως παράρτημα στο κείμενο της απόφασης. Σε αυτό, τίθενται αρκετά ζητήματα προβληματισμού, με τους υπογράφοντες να ζητούν αριστερή στροφή στην πορεία της κυβέρνησης και να προειδοποιούν πως αφενός το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αφετέρου τα κυβερνητικά «αντίμετρα» στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος μέχρι στιγμής, καίτοι θετικά, δεν έχουν ανατρέψει τους συσχετισμούς που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο αντίπαλος προσπαθεί να αποκόψει το κυβερνών κόμμα από τις κοινωνικές του συμμαχίες και προτείνουν να «πολιτικοποιηθεί η αντιπαράθεση», να ξεκινήσει εκτενής διάλογος με την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις δυνάμεις της αριστεράς πανευρωπαϊκά, και, τέλος, να δοθεί έμφαση στην επίλυση σωρείας απτών προβλημάτων των πολιτών. «Μόνο έτσι μπορούμε να επουλώσουμε πληγές και να ξαναπιάσουμε το νήμα με την κοινωνία και τα κινήματα», καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβασή τους. Πάντως, κομματικές πηγές εκτιμούσαν πως από την παρέμβαση δεν γεννάται καμία ανησυχία περί ευστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.