«Χρυσή ευκαιρία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την οριοθέτηση των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου και το συντονισμό του και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες πλέον η οικονομία μπορεί να αναταχθεί, ενώ έκανε λόγο για μια συμφωνία «υπερασπίσιμη στο σύνολό της».
Η εισήγηση του πρωθυπουργού είχε έντονο άρωμα διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του ότι με την πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αλλά και για επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά (μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας). «Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χρέωσε για μία ακόμη φορά στο Ταμείο τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ειδικά για τα εργασιακά είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος», κάνοντας αναφορά και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα και γι' αυτό ζήτησε σοβαρή δουλειά από όλους τους υπουργούς. Για τη ΔΕΗ είπε πως μένουν εκτός συμφωνίας τα υδροηλεκτρικά και οι μονάδες παραγωγής αερίου, παρά τις ισχυρές πιέσεις, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018 και επιπλέον το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα διανεμηθεί στους δικαιούχους χωρίς περικοπές άλλων επιδομάτων, όπως ήταν η αρχική πρόταση των δανειστών.
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το χρέος και πιθανόν θα υπάρχει σαφής εικόνα αμέσως μετά, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στην κυβέρνηση υπάρχει μάλιστα προσδοκία για έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, προκειμένου να ενταχθεί η συμφωνία, να προσδιοριστούν επακριβώς τα μέτρα για το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνηικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, παρά την πίεση από την κοινωνία, έχει πολιτικά το μομέντουμ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί «για την αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας» και ενδεχομένως σε μια νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί γι' αυτό μια πολιτική αντεπίθεση ουσίας και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία θα έλθει με την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Περιγράφοντας έτσι τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, με την υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Προς τούτο, ζήτησε κατάλογο έργων που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επιτάχυνση στο ΕΣΠΑ, ένταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εντός 15νθημέρου, με ευθύνη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και των γενικών γραμματειών της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο και τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνταγματική αναθεώρηση, το χάρτη της Αυτοδιοίκησης, την πρωτοβάθμια υγεία και την Παιδεία.