Τι έχει, αλήθεια, στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας;

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έχει, αλήθεια, στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας;

Να χτίσει ένα νέο αφήγημα για την εποχή μετά την αξιολόγηση - ιδιαίτερα εφόσον η κυβέρνηση πάρει όσα προσδοκά για το χρέος - επιδιώκει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα σήμερα, κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία και να προχωρήσει σε εκλογές το Σετπέμβριο του 2019, επιχειρεί κατ' αυτόν τον τρόπο ενέσεις αισιοδοξίας, καθώς και το επιχείρημα στα στελέχη και τους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση θέλει και χρειάζεται ένα συνολικό restart. Σ' αυτό βασίζει άλλωστε και την «προοπτική εξαετίας» για την οποία μίλησε στους υπουργούς του, η οποία προϋποθέτει την ανατροπή των δημοσκοπήσεων και μία νέα εκλογική νίκη το 2019.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα λιγότερο θεσμικό λόγο σε σχέση με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και περισσότερο κομματικό, προκειμένου να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει της δύσκολης ψηφοφορίας για τα μέτρα της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στους δανειστές, σημειώνοντας ότι έχουν την υποχρεώση να προχωρήσουν στα μέτρα για το χρέος, όσο και στη ΝΔ, δείχνοντας ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος «σκληρού ροκ» με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η επιλογή του άλλωστε να ψηφιστούν τα αντίμετρα κατ' άρθρο και όχι απλώς σε ένα διαφορετικό από τα μέτρα άρθρο του πολυνομοσχεδίου, επιδιώκει να εγκλωβίσει συνολικά την αντιπολίτευση - όχι μόνο τη ΝΔ. Είτε γιατί θα καταψηφίσει τα αντίμετρα, ιδίως τα φορολογικά, είτε διότι ποντάρει σε διαφοροποιήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης από την επίσημη κομματική γραμμή. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα αντίμετρα, αποτελούν το βασικό επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης για να «καλύψει» τις συνέπειες των μέτρων για αφορολόγητο, συντάξεις κτλ., με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά του ότι θα εφαρμοστούν διότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Παράλληλα, με αφορμή την περίπτωση του Ελληνικού, ο κ. Τσίπρας θα ηγηθεί των επενδυτικών project, θέλοντας ακριβώς να δώσει και προς τα έξω το μήνυμα ότι αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που δεν επιδέχεται άλλων καθυστερήσεων, εφόσον το success story μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος βασίζεται στην ανάταξη της οικονομίας. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Κίνα, με στόχο τις πρώτες διακρατικές συμφωνίες για νέες επενδύσεις.

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, τέλος, οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης απλώνονται στην υγεία, την παιδεία και την Αυτοδιοίκηση, μέσα από την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ενώ σε πρώτο πλάνο θα επανέλθουν και οι θεσμικές αλλαγές, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνει ο σχεδιασμός Τσίπρα, τουλάχιστον άμεσα. Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλειστούν εν ευθέτω χρόνω, αφού, όπως είπε ο ίδιος, όλοι οι υπουργοί βρίσκονται πλέον υπό στενή παρακολούθηση και αξιολόγηση για την παραγωγικότητά τους και η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται πλέον δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για χρονοτριβές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider