Χωρίς την πολυπόθητη για την κυβέρνηση συνολική συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.
Έτσι, η προθεσμία πλέον τρέχει για τις 15 Ιουνίου και τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το ενδεχόμενο ενός εμβόλιμου έκτακτου Eurogroup να δείχνει να απομακρύνεται. Εάν πάντως δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τότε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα σε ό,τι αφορά την ένταξη στο QE εντός του καλοκαιριού και πιθανότατα θα ακυρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Μοναδικό θετικό σημείο για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ότι καταγράφηκε σημαντική πρόοδος που οδηγεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όμως, παρά το γεγονός ότι στη Βουλή ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη ένα εκτεταμένο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, παραμένουν ανοιχτά 25 από τα συνολικά 140 προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα το χθεσινό Eurogroup να μην μπορέσει τελικά να βάλει τη σφραγίδα του στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην κυβέρνηση πάντως προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς εδώ και μέρες, παρά την υπέρμετρη αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα και την υπόσχεση ότι θα φορέσει γραβάτα σύντομα, υποστήριζαν πως ακόμη και αν η λύση για το χρέος δοθεί μερικές μέρες μετά το Eurogroup ή το αργότερο στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, δεν αλλάζει ο συνολικότερος σχεδιασμός. Αυτό το μήνυμα φρόντισε να περάσει στις δηλώσεις του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλληλα, διαμηνύεται προς όλες τις κατευθύνσεις - κυρίως ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά, στον ΣΥΡΙΖΑ - πως εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση πως εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος, τότε σ' αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύσουν τα μέτρα για το 2019-2020 που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη.
Το Μαξίμου εκτιμά πως η μπάλα εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια των δανειστών και πως εκείνοι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν αυτό που αξίζει στην Ελλάδα μετά από τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός της, όπως είπε άλλωστε χθες και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Πρακτικά, είναι αυτοί που θα πρέπει να βάλουν τέλος στη διελκυστίνδα ανάμεσα στο ΔΝΤ και Γερμανία, με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις Σόιμπλε από τη μία και από την άλλη τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου για να δηλώσει ότι επιθυμεί να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να συμφωνήσει στη συνέχεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η συνολική λύση είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του χρέους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω των διαφωνιών ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο χρόνος έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Στη δήλωση αυτή παρέπεμπαν αργά τη νύχτα και υψηλόβαθμοι παράγοντες του Μαξίμου, ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο.