Κλείνουν τα προαπαιτούμενα για να έλθει η δόση, απομακρύνεται το χρέος

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν τα προαπαιτούμενα για να έλθει η δόση, απομακρύνεται το χρέος

Focus στις τελευταίες εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να «κλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ αφήνει πλέον σε δεύτερο πλάνο το ζήτημα του χρέους, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν να απομακρύνονται ή τουλάχιστον να μην εξελίσσονται με τον τρόπο που αρχικά επιθυμούσε η Αθήνα.

Οι «ουρές» των προαπαιτουμένων θα κλείσουν σήμερα, με την ψήφιση πέντε τροπολογιών που εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς σύμβασης για την αλιεία στη Μεσόγειο - γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ενόχληση υπήρξε, όμως, και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, ενώ είχαν ενημερωθεί πως οι εκκρεμότητες κλείνουν οριστικά με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 18 Μαΐου και πως θα απαιτηθούν στο εξής μόνον υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που το ζήτημα του χρέους παραμένει θολό στον ορίζοντα.

Η ενόχληση αυτή αποτυπώθηκε κατά την ενημέρωση των βουλευτών από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Το κλίμα ήταν βαρύ και ανάμεσα σ' αυτά που ακούστηκαν στην κλειστή συνεδρίαση ήταν ότι οι δανειστές ζητούν κάθε φορά όλο και περισσότερα πράγματα από την κυβέρνηση, η οποία υποχωρεί στις πιέσεις. Επίσης, ότι ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και συζήτηση υπάρχει μόνο πριν από κρίσιμες ψηφοφορίες και πως η επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση για το χρέος αποδείχθηκε «φούσκα».

Είναι χαρακτηριστική η φράση που αποδίδεται σε βουλευτή: «Επί δύο χρόνια ψηφίζουμε πράγματα με τα οποία διαφωνούμε», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να περιορίζεται να απαντήσει, θέλοντας να τονώσει την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών, πως το κλίμα για την οικονομία μετά το Eurogroup θα αντιστραφεί, ακόμη και αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Το τελευταίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Τόμας Βίζερ. Όλοι τους υποστήριξαν την προοπτική η Ελλάδα να τελειώσει στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης με την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, αλλά μάλλον αποκλείουν σημαντικές εξελίξεις και αποφάσεις για το χρέος.

Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση Σόιμπλε που απορρίφθηκε από την Αθήνα στο προηγούμενο Eurogroup ελάχιστα θα διαφοροποιηθεί και μάλιστα ενδέχεται να προωθηθεί η λύση του Stand By Agreement για το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα παραμείνει μεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να δώσει χρήματα, εάν πρώτα δεν συνταχθεί θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνει και την προοπτική άμεσης ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά δεν εγκαταλείπει πάντως την προσπάθεια να κερδίσει το μέγιστο δυνατό, επιδιώκοντας ακόμη και την παραπομπή του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ζητώντας έτσι πολιτική λύση και απόφαση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ρίχνει στο τραπέζι την αναπτυξιακή προοπτική, ζητώντας δηλαδή από τους εταίρους - κατά βάση τους Ευρωπαίους - συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider