Ξαφνική «χαραμάδα» για συμφωνία στο Eurogroup

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξαφνική «χαραμάδα» για συμφωνία στο Eurogroup

Πέφτουν οι τόνοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup (στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), χωρίς να αποκλείεται τώρα ακόμη και το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Μετά τις χθεσινές πολεμικές διαρροές κατά της Γερμανίας και ειδικά κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές σήμερα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συγκεκριμένες πηγές φρόντισαν, ωστόσο, να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος για την κατάληξη των διαβουλεύσεων».

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είχε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πάντως πως η Αθήνα θα απορρίψει το σχέδιο των Ντάισελμπλουμ και Βίζερ που κινείται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου του 2016, καθώς η ελληνική πλευρά διεκδικεί λύση στα πρότυπα της πρότασης που κομίζει η Γαλλία, με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ. Προσθέτουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει παραπομπή του θέματος σε Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στην περίπτωση που το Eurogroup δεν δώσει λύση. Ενδεχόμενο στο οποίο εμφανίζονται αρνητικοί στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο.

Έτσι, όλα δείχνουν πως στην περίπτωση που όλα θα εξελιχθούν ομαλά, θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων ότι οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν τελικώς σε συμβιβασμό και πως στο παρασκήνιο εξελίσσεται έως την τελευταία στιγμή ένα σκληρό μπρα-ντε-φέρ, προκειμένου κάθε πλευρά να κερδίσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την τακτική ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό. Να παρουσιάσει, δηλαδή, ακόμη και το συμβιβασμό ως μια επιτυχία, με την έννοια ότι η ελληνική αποστολή δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα με άδεια χέρια.

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, ενώ διόλου αδιάφορο για το τελικό αποτέλεσμα είναι πως στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα συμμετάσχουν Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider