Ένα ακόμη θερμό πολιτικά καλοκαίρι είναι αυτό που ακολουθεί, παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης σηματοδοτεί τη «διαγραφή» εκκρεμοτήτων για την κυβέρνηση.
Με αφορμή το Eurogroup, αλλά και τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού επίκειται επανάληψη των διμερών συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη, ο πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλία για διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να ενημερώσει σχετικά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είχαμε ένα καθοριστικό βήμα χθες για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση και δόθηκε ένα σαφές σήμα προς τις αγορές. Αυτό που αφορά το λαό, που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία θυσίες, είναι μια σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των Μνημονίων με το τέλος του προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στα νομοσχέδια για την παιδεία και την αλλαγή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι πλέον φανερό πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μεταθέσει το κέντρο βάρους της ατζέντας μακριά από τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ επενδύει στο ζήτημα του Κυπριακού, με την προοπτική επίλυσής του στη Διάσκεψη της Γενεύης. Στα «σκαριά» βρίσκεται επίσης η πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα αποτελέσει βάση για θεσμικές αλλαγές.
Απώτερος στόχος για τον πρωθυπουργό είναι να «σπρώξει» τις εκλογές αν όχι στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019, τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, ελπίζοντας ότι έως τότε θα έχει πάρει τη ρύθμιση του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο από το πρόγραμμα και έτσι η οικονομία θα έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης που θα του επιτρέψουν να τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά. Από αυτά ακριβώς τα σημάδια εξαρτάται και η εφαρμογή των αντιμέτρων που θα ισοσκελίσουν τις απώλειες των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο, τα οποία έχουν «κλειδώσει» για την περίοδο 2019-2020.
Αντιστοίχως, και η αντιπολίτευση θα πρέπει να «στριμώξει» τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση σε θέματα χαμηλής πολιτικής και καθημερινότητας, από τη στιγμή που φεύγει από το πρώτο πλάνο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Θεωρητικά δηλαδή η προ ημερησίας που ζητάει η ΝΔ για το Eurogroup θα είναι η τελευταία πράξη αντιπαράθεσης για την οικονομία, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.