Αισιοδοξία για την οικονομία, «γκάζια» για επενδύσεις

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία για την οικονομία, «γκάζια» για επενδύσεις

Ενέσεις αισιοδοξίας σε πολλαπλά ακροατήρια επιχείρησε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να καταδείξει ότι η απόφαση του Eurogroup είναι θετική για την Ελλάδα, μολονότι άφησε σε εκκρεμότητα το ζήτημα του χρέους.

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την τηλεόραση, σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμα Τσίπρα όχι μόνο στους υπουργούς, αλλά και στα κομματικά στελέχη και την κοινή γνώμη. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τους εταίρους «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης», αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή της και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πλέον ανοίγει «καθαρός διάδρομος εξόδου από τα μνημόνια», με αποτέλεσμα η χώρα «να βρίσκεται σε νέο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε πάντως και μηνύματα εσωτερικής κατανάλωσης στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσει ανασχηματισμό. Προειδοποίησε συγκεκριμένα τους υπουργούς του ότι θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλο το καλοκαίρι και να σηματοδοτήσουν τη στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα μετά από το τέλος της αξιολόγησης και κάλεσε όσους υπουργούς κρατούν «επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν στα συρτάρια» να δώσουν μάχη με τη γραφειοκρατία.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παραμένει η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα και η οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε για μία ακόμη φορά το σενάριο πρόωρων εκλογών, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ορίζοντα εξαετίας», ενώ επισήμανε ιδιαίτερα τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται με τη συμφωνία του Eurogroup και κυρίως την απόφαση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εξάλλου, σύντομα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία. Όσο για τις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες, θα είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο «χάρτης» για την πρωτοβάθμια υγεία.

Αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας για το μέλλον της Ευρώπης και έστειλε και από εκεί μηνύματα, αλλά αυτή τη φορά (και) προς το εξωτερικό. Έκανε συγκεκριμένα λόγο για ορατό σημείο εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία και χαρακτήρισε την πορεία αυτή, μετά την απόφαση του Eurogroup, ως μη αναστρέψιμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider