Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες, επί των οποίων μπορούν να βασίσουν το δικό τους success story, προκειμένου να μην είναι απλά ένα «επικοινωνιακό δημιούργημα», όπως χαρακτηρίζουν το αντίστοιχο αφήγημα που κυοφορήθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Ένας εξ αυτών των δεικτών, λοιπόν, είναι το ποσοστό της ανεργίας, ενώ ευρύτερα το Μαξίμου ποντάρει πολλά και στη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την «αριστερή στροφή» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, με την επίδειξη απτής πρόοδου σε «μη μνημονιακές» δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει. Γι’ αυτό και οι κυβερνητικές μηχανές κατ’ εντολήν του κ. Τσίπρα έχουν μπει στο φουλ, με ορισμένα υπουργεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ένα εξ αυτών, φυσικά, είναι και το υπουργείο Εργασίας που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός χθες.
Ως προς τη μείωση της ανεργίας, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ένα βήμα παρακάτω, ποσοτικοποιώντας τον ευκταίο στόχο ετήσιας αποκλιμάκωσης στο 2,5%, κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μπορεί να επιτευχθεί δεδομένων και των ρυθμών ανάπτυξης που προβλέπονται. Άλλωστε, κατά τον σχεδιασμό του Μαξίμου, η αναστροφή του κλίματος περνά μέσα από το «μεγάλωμα» της πίτας, άρα της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα συνοδεύονται και από αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Μάλιστα, ως προς τις τελευταίες, ο πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υπό τον Νάσο Ηλιόπουλο, το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνει τους ήδη συστηματικούς ελέγχους που διενεργεί, προκειμένου να διαπιστώσει στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζομένων. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και το νομοθέτημα του υπουργείου για την ολοκλήρωση του πλαισίου καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
Αν μη τι άλλο, πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε η πρωθυπουργική εξαγγελία για επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα «γυρίζουν» από μπλοκάκι σε μισθολόγιο, με αποτέλεσμα η ΝΔ να εξαπολύσει μύδρους δια του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Βρούτση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δια των εξοντωτικών εισφορών διέλυσε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι σαφές, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στον σχεδιασμό της για το ασφαλιστικό, με το Μαξίμου να αντιτείνει ότι μέχρι στιγμής αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που έχουν περάσει σε καθεστώς πλήρους ασφάλισης, ενώ με την εξαγγελία για τα μπλοκάκια επιχειρείται αφενός να δοθεί ανάσα σε αρκετούς εργαζομένους που βρίσκονται σε ασφυκτικό καθεστώς, αφετέρου να τονωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ που δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά. Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν προσδιόρισε ακριβώς το εύρος και το ακριβές σημείο εκκίνησης του προγράμματος επιδότησης εισφορών, αν και εκτιμάται πως δεν είναι μια εξαγγελία που έγινε για να γίνει.
Να σημειωθεί, άλλωστε, πως το πεδίο των εργασιακών είναι και ένα από τα βασικά στα οποία περιμένουν αποτελέσματα βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και, με δεδομένο το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, τα στελέχη του κόμματος αναμένουν από την κυβέρνηση να δώσει σε καίρια για την Αριστερά ζητήματα το ανάλογο στίγμα.