Το ερώτημα «πότε θα βγούμε στις αγορές;» έχει λίγο έως πολύ αναχθεί σε υπαρξιακό για την κυβέρνηση, μιας και αναζητείται το κατάλληλο χρονικό «παράθυρο», προκειμένου η χώρα να κάνει την πρώτη της δοκιμαστική έξοδο και στη συνέχεια να διαμορφωθεί, έξοδος την έξοδο, ένα μονοπάτι που θα οδηγεί στο τέλος του προγράμματος, σε πλήρη επιστροφή στις αγορές χρήματος.
Το εγχείρημα, πάντως, δεν είναι εύκολο, ενώ και οικονομικοί παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως προηγείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συνεπώς, σε ένα πλαίσιο υπολογισμένων κινήσεων και ρίσκου, η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει την αρχή αυτή την εβδομάδα, όπως κάποιοι διέρρεαν, και να περιμένει, όπως τονίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ισορροπίες, την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η οποία αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τα ξημερώματα της Παρασκευής. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή, θεωρείται δύσκολο αυτές τις μέρες να έχουμε κάποια θεαματική εξέλιξη.
Παράλληλα, εξίσου δύσκολο θεωρείται να γίνει έξοδος εντός του Αυγούστου, λόγω των διακοπών σε όλο τον πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι και τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι λιγότερα. Υπό αυτό το πρίσμα και με το βλέμμα στραμμένο τόσο στα επιτόκια των ομολόγων όσο και στα spreads, η κυβέρνηση συνεχίζει την επεξεργασία για το σωστό timing της εξόδου, με ορισμένους να εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία πριν την έλευση του Αυγούστου.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα αποφασιστεί η προαναγγελθείσα έξοδος, μιας και αυτό κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο γνωρίζουν λίγοι εντός του κυβερνητικού επιτελείου.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό και σε κυβερνητικούς, αλλά και σε κοινοτικούς κύκλους, προκαλεί η απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου να ασκήσει για δεύτερη φορά αναίρεση έναντι του αθωωτικού βουλεύματος για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Υπενθυμίζεται, ότι προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα καταβάλλει στον κ. Γεωργίου το ποσό των 100.000 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα όλη αυτή την περίοδο, κάτι που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη να φέρνει το θέμα δια επερώτησης στη Βουλή.
Πρακτικά, με βάση την αναίρεση που άσκησε η κ. Δημητρίου, μετά τη σχετική αίτηση καταγγελλόντων για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 που λειτούργησε ως βάση για την υπαγωγή στα Μνημόνια, θα πρέπει το Συμβούλιο Εφετών για τρίτη φορά να ασχοληθεί με την υπόθεση. Είναι, πάντως, σαφές ότι, παρά την απροθυμία τόσο εγχώριων όσο και εξωχώριων κύκλων, να σχολιάσουν την εν εξελίξει δικονομική διαδικασία, η απόφαση της εισαγγελέως κ. Δημητρίου προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επεδίωκε να κλείσει την υπόθεση με τον λιγότερο δυνατό θόρυβο, αλλά και για τους εκπροσώπους και επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι και εντός Eurogroup, έθεσαν με ένταση το ζήτημα και το κατέστησαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.