Το ψηφιδωτό της κανονικότητας φιλοδοξεί να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της ανακοίνωσης εξόδου στις αγορές, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά επί τα βελτίω και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στην πραγματική οικονομία, όπου άλλωστε έγκειται και το μεγάλο στοίχημα.
Όπως μετέφερε από χθες εγκαίρως το Insider.gr, η κυβερνητική μηχανή ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας στις χρηματαγορές, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε λάβει χώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και η αναβάθμιση του outlook της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s σε θετικό. Κάπως έτσι, χθες το πρωί έγιναν οι τελευταίες συσκέψεις, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, ο δίαυλος με τις τράπεζες-αναδόχους της έκδοσης ήταν συνεχής και έτσι το μεσημέρι ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ένα ποσό περί τα 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το «ομόλογο Σαμαρά», με ένα επιτόκιο ει δυνατόν και κάτω από 4,5%, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ως ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα.
Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες το Insider.gr συνομίλησε, σημείωναν επιπρόσθετα με ικανοποίηση την υποδοχή της έκδοσης από τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αξιολογούσαν το momentum ως ιδανικό, καθώς ήταν γνωστό ότι η διαθέσιμη ρευστότητα τον Αύγουστο θα ήταν σημαντικά μικρότερη.
Μάλιστα, σχετικά με το προαναφερθέν ψηφιδωτό, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, η έξοδος στις αγορές είναι ουσιαστικά η κορύφωση μιας αλυσίδας με πολλαπλούς κρίκους, η οποία ξεκίνησε να διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αναβάθμιση του Outlook της χώρας από τους οίκους Moody’s και Standard and Poor’s, την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Κομισιόν και την τυπική έγκριση από το ΔΝΤ της συμμετοχής του στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές-στόχους της έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε ως νέο στόχο, ουσιαστικά, την ένταξη στο QE εντός του έτους, εκτιμώντας πως υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και θα υπάρχει περαιτέρω παραμετροποίηση των αποφάσεων για το χρέος.
Είναι, πάντως, σαφές πως η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές-η οποία στο Μαξίμου εκτιμούν πως εν τέλει θα είναι επιτυχής, μιας και έχουν γίνει σχετικές ζυμώσεις-είναι ένα κρίσιμο βήμα στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου η χώρα να «στρίψει» οριστικά προς την ανάπτυξη, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Παράλληλα, το αφήγημα της επιστροφής στη σταθερότητα σπεύδει να υποστηρίξει και η Κομισιόν, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί να επισκέπτεται τη χώρα μας και να έχει συναντήσεις με όλους τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλοπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ανάπτυξη επανήλθε, η απασχόληση ανακάμπτει, ενώ και οι επενδύσεις επιστρέφουν και αυτό δείχνει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας. Έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης, η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν σκληρή, αλλά απολύτως αναγκαία», είπε ενδεικτικά σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γάλλος κοινοτικός αξιωματούχος στο France Inter.