Μαξίμου: Οι εκκρεμότητες και τα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μαξίμου: Οι εκκρεμότητες και τα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου

Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο σήμανε ουσιαστικά και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την κυβέρνηση πριν από το μικρό θερινό διάλειμμα, αν και εκκρεμεί αυτή την εβδομάδα και η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους, λόγω και του ειδικού ενδιαφέροντος της ΝΔ που έχει «σηκώσει» πολύ το θέμα.

Πάντως, το κλείσιμο του κύκλου συνεδρίασης των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε καλό κλίμα, παρά τα επιμέρους παράπονα ή παραινέσεις για βελτιώσεις που εκφράστηκαν, όπως επί παραδείγματι αυτές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ζήτησε καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, με το κλείσιμο της Βουλής την Παρασκευή που μας έρχεται και η κυβέρνητική μηχανή θα μπει σε φάση αγρανάπαυσης, έως τις 21 Αυγούστου, όταν και όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, με βάση την «ντιρεκτίβα» του Μαξίμου.

Και αυτό, γιατί οι κυβερνητικές μηχανές θα πρέπει να δουλέψουν σε υψηλούς ρυθμούς, μιας και τα στοιχήματα του φθινοπώρου είναι εξαιρετικά σημαντικά. Το περίγραμμα, άλλωστε, του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον επόμενο χρόνο, ως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται και το τρέχον πρόγραμμα, άλλωστε, περιέγραψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Οι βασικές μας προτεραιότητες κατανέμονται τώρα σε τρεις άξονες: ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αποδέσμευση από την ανάγκη δανεισμού από τον ESM, επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς και, τέλος, ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Νομίζω ότι και στα τρία πεδία οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ είναι ευκρινείς. Από τη μια, ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο που επιδιώκει η ανάπτυξη να έχει κοινωνικό πρόσημο με αναδιανομή εισοδημάτων και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων και, από την άλλη, οι εξαλλοσύνες ενός παρωχημένου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού που απέτυχε παταγωδώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τραβώντας και τη διαχωριστική γραμμή από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ανοιχτή είναι ακόμα η συζήτηση για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως έχει γράψει ξανά το Insider.gr, ο ρυθμιστικός παράγοντας για τον ανασχηματισμό είναι η παραμονή ή μη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οδό Νίκης. Τις τελευταίες μέρες, συνομιλητές του πρωθυπουργού εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία πως ο κ. Τσακαλώτος θα μείνει στη θέση του και θα επωμιστεί και την τρίτη αξιολόγηση, η διάρκεια της οποίας το Μαξίμου επιθυμεί να είναι πολύ συντομότερη της δεύτερης. Άλλωστε, δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να συμφωνήσει να συνεχίσει και το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές, πέραν της συμβολικής πρώτης και να μην επιμείνει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, όπως φερόταν να έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό.

Από την άλλη, είναι σαφές πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, είτε έρθει πριν είτε μετά την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, θα λειτουργεί ως διττό μήνυμα: προς τα έξω, ότι υπάρχει σοβαρή δέσμευση στους στόχους του προγράμματος, ενώ στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργήσει ξεκάθαρο «αριστερό» αποτύπωμα σε «μη μνημονιακά πεδία». Συνεπώς, οι…μύστες των σεναρίων ανασχηματισμού εκτιμούν πως οι αλλαγές σε υπουργεί που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση θα είναι λίγες και όσες γίνουν θα είναι, ώστε να επιταχθούν οι διαδικασίες, ενώ το βάρος θα δοθεί στα «μη μνημονιακά υπουργεία». Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, μιας και διαπιστώνεται μια αδυναμία να περάσει το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης σε μεγάλη κλίμακα, συνεπώς, κεντρική εκτίμηση είναι πως εκεί χρειάζεται η προσθήκη κάποιων έμπειρων στελεχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider