Η φωτιά της ΕΛΣΤΑΤ σιγοκαίει για το Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η φωτιά της ΕΛΣΤΑΤ σιγοκαίει για το Μαξίμου

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, πλην όμως η καταδίκη του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, λόγω της μη ενημέρωσης του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή αναθεωρημένων στατιστικών στοιχείων στη Eurostat έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και σε κοινοτικούς κύκλους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κομισιόν θεωρούσαν πως η υπόθεση Γεωργίου είχε λήξει με το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης τον Ιούλιο ήταν και η δημιουργία νομικού πλαισίου για την αποζημίωση του κ. Γεωργίου για τα νομικά έξοδα, ύψους περίπου 100.000 ευρώ, καθώς η υπόθεση δικονομικά είχε μετατραπεί σε σίριαλ. Και μπορεί τότε, φαινομενικά, η υπόθεση να έκλεισε, κάποιοι όμως λογάριαζαν χωρίς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία άσκησε αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα, με αποτέλεσμα σε λίγους μήνες να κρίνεται εκ νέου η υπόθεση του κ. Γεωργίου σε ό,τι αφορά την ουσία των στατιστικών στοιχείων.

Την ώρα, λοιπόν, που στο Μαξίμου παρακολουθούν, με τη δέουσα ανησυχία, την υπόθεση, σε κοινοτικούς κύκλους υπάρχει σαφής ενόχληση, τόσο για την αναίρεση όσο και για το γεγονός ότι ο κύκλος της δίωξης στον κ. Γεωργίου δεν φαίνεται να κλείνει επιτέλους. «Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση τον νόμο, και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση τον νόμο. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κ. Ανίκα Μπράιτχαρντ, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Για την Κομισιόν, όπως έλεγαν με ενόχληση στο Insider.gr, κοινοτικοί κύκλοι, το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είναι λήξαν, ενώ για τον κ. Γεωργίου παρασκηνιακά λέγεται πως απλά έκανε τη δουλειά του και έχει στοχοποιηθεί για πολιτικούς λόγους. Πλην όμως, η Κομισιόν αποδέχεται τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία με τη σημερινή μέθοδο-και άρα με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε και ο κ. Γεωργίου και για την οποία σήμερα είναι ποινικά υπόλογος. Είναι, βέβαια, σαφές ότι, όσο η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη δικαστική κρίση, οι κοινοτικές αναφορές θα είναι απολύτως διπλωματικές, έστω και αρκετά σαφείς ως προς το υπόβαθρό τους, όπως της κ. Μπράιτχαρντ. Πλην όμως, παρασκηνιακά, η ενόχληση για το ζήτημα σωρεύεται, με άδηλες συνέπειες στο μέλλον. Και, με δεδομένη την επιμονή των εταίρων για το κλείσιμο της υπόθεσης Γεωργίου, το Μαξίμου γνωρίζει πως η κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι, ενώ ο ίδιος ο κ. Γεωργίου αναμένεται να προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider