Θερμός Σεπτέμβριος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων, Μακρόν και ΔΕΘ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θερμός Σεπτέμβριος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων, Μακρόν και ΔΕΘ

Διαχρονικά, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ορόσημο για τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα, μιας και το πολιτικό ορόσημο της ΔΕΘ αποτελεί το σημείο αφετηρίας της «σεζόν». Ομοίως και για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να σκιαγραφεί το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διαμόρφωση ενός φιλικού μεν, με κανόνες δε, κλίματος για τις επιχειρήσεις.

Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος προσωπικά στο κάδρο, έχει αποδυθεί σε ένα σαφάρι επαφών και επισκέψεων σε τόπους δουλειάς και χώρους που είναι συνδεδεμένοι με καινοτόμες επιχειρήσεις, προκειμένου να καταδείξει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μεγαλώσει την πίτα του ΑΠΕ και να διαμορφώσει τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Πέμπτη το Hub Athens, έναν χώρο, όπου είναι συγκεντρωμένες αρκετές καινοτόμες και νεοφυείς επιχερήσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει αυτού του είδους τις επαφές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, πρόκειται για στρατηγική απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να είναι ο πρωθυπουργός και όχι οι αρμόδιοι υπουργοί στη «βιτρίνα», μιας και ο κ. Τσίπρας παίρνει και το παιχνίδι της εικόνας, μεταξύ άλλων, πάνω του.

Από εκεί και πέρα, όμως, η μάχη δίνεται καθημερινά στο πεδίο. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός συστηματοποιεί και τις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών και γι’ αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί μπαράζ ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου: με τα προεδρεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στις 11:00, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 12:00 και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος στις 14:30. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πυρετό διεργασιών ενόψει της ΔΕΘ και γι’ αυτό οι επαφές με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και της αγοράς είναι πυκνότερες.

Ακόμα, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί και ο γνωστός πλέον «πυρετός Μακρόν», λόγω της επερχόμενης-την επόμενη εβδομάδα-επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από πληθώρα επιχειρηματιών και εκπροσώπων μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων, ενώ συγκεκριμένα επιχειρηματικά deals βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προετοιμασία για την εν λόγω σύσκεψη, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρεθούν στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, προκειμένου να έχουν επαφές με τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχάνων, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Επίσης, τη Δευτέρα στο Μαξίμου θα λάβει χώρα διυπουργική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης Μακρόν, ενώ για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σχεδιάζεται μια κοινή ομιλία με τον κ. Τσίπρα σε χώρο με μεγάλη ιστορικό βάρος, αλλά και συζήτηση με παρουσία επιχειρηματιών στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Τέλος, στο καλαντάρι του Μεγάρου Μαξίμου είναι σημειωμένο και το επόμενο περιφερειακό συνέδριο για το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα λάβει χώρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Την επιστασία της εν λόγω εκδήλωσης έχει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider