Με οδηγό τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση εξασκείται στη δημιουργία θετικών ειδήσεων που θα εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη την πεποίθηση πως η έξοδος από την κρίση είναι πιο κοντά από ποτέ.
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στο προφίλ του μεταρρυθμιστή και του θιασώτη των ιδιωτικών επενδύσεων από τη μία πλευρά και του υποστηρικτή του δημοσίου τομέα από την άλλη - υποσχόμενος μάλιστα και προσλήψεις στο Δημόσιο - το ισχυρό χαρτί στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση είναι ο τουρισμός. Το διαφαινόμενο ρεκόρ αφίξεων για τη φετινή χρονιά, όπως εκτιμά το Μαξίμου, μπορεί να οδηγήσει στο στόχο του 2% για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, μολονότι για αρκετούς αναλυτές μοιάζει δύσκολος ή δεν λαμβάνει υπόψη του την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την ασφυξία που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η υπερφορολόγηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίπρας, από σήμερα έως και την επίσκεψη Μακρόν την Πέμπτη και Παρασκευή, θα βρίσκεται... on the road. Σήμερα θα επισκεφθεί έναν ακόμη χώρο εργασίας και παραγωγής, στα πρότυπα του «Παπαστράτου». Πρόκειται για την εταιρεία καλλυντικών «Apivita» στο Μαρκόπουλο, η οποία ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση, αλλά πλέον δραστηριοποιείται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και έχουν επενδύσει σε αυτήν Ισπανοί και άλλοι επιχειρηματίες.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα εγκαινιάσει τα τμήματα της Ιονίας Οδού που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Την Τετάρτη, θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ και θα υπογράψουν από κοινού τη συμφωνία για τη δημιουργία της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», η οποία θα συνδέει τη Βουλγαρία απευθείας με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.
Έπεται η επίσκεψη Μακρόν, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για το Μαξίμου. Οι σκληρές αποφάσεις του Γάλλου προέδρου για τα εργασιακά δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα την κυβέρνηση - δεδομένου ότι η συζήτηση με τους Θεσμούς για το ζήτημα εκκρεμεί και προς τούτο αναζητούνται σύμμαχοι, λόγω και των ισχυρών πιέσεων του ΔΝΤ - και έτσι έμφαση θα δοθεί αποκλειστικά στις επενδύσεις. Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν, άλλωστε, πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται και για τις αποκρατικοποιήσεις που θα «τρέξουν» το φθινόπωρο, ενώ πανηγυρικοί σχεδιάζεται να είναι οι τόνοι που θα δοθούν στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί πιθανότατα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, λέξεις-κλειδιά στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «παραγωγική ανασυγκρότηση», με το σχέδιο να προβλέπει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία έως το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. Όλα εξαρτώνται, ωστόσο, από την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το Euro Working Group θα δώσει τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 700 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει από τη συμφωνία του Ιουνίου, ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν στο περιθώριο της συνεδρίασης συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.