Το γαλλικό «μενού» της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το γαλλικό «μενού» της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για την άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται για την κυβέρνηση στην οικονομία και τις επενδύσεις, καίτοι οι συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο θα συμπεριλάβουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Η κυβέρνηση άλλωστε προσδοκά τη δημιουργία θετικών ειδήσεων που θα αλλάξουν την ατζέντα και θα καλλιεργήσουν το έδαφος για μια επιτυχημένη τρίτη αξιολόγηση, όπως επιδιώκει η Αθήνα.

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν - εκτός των υπουργών Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - περί τους 40 επιχειρηματίες από τη χώρα του, οι οποίοι κατά βάση δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, των εξοπλιστικών συστημάτων, των φαρμάκων και των τραπεζών. Έτσι, κορυφαία θέση στις συζητήσεις των δύο πλευρών θα έχει η συμμετοχή γαλλικών επενδυτικών σχημάτων στις αποκρατικοποιήσεις μεγάλων οργανισμών, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, στις έρευνες υδρογονανθράκων (σ.σ.: η Total ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα), αλλά και στη συνδρομή για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ελληνικό αίτημα για τη διευθέτηση του χρέους, το οποίο εμφανίζεται να υποστηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα και από τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει θητεύσει στο χρηματοοικονομικό οίκο Rothschild. Τον ίδιο οίκο δηλαδή που έχει προσλάβει ως σύμβουλο η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές.

Οι επιχειρηματικές επαφές θα λάβουν χώρα κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατά τα λοιπά, αύριο Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί διαδοχικά το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πνύκα - όπως ζήτησε ο ίδιος - και το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον Έλληνα ομόλογό του. Την Παρασκευή, εκτός από το επιχειρηματικό φόρουμ, πριν από την αναχώρησή του, θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα. Ξεχωριστό πρόγραμμα θα ακολουθήσει η σύζυγός του, Μπριζίτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider